Update

VU en Anatolia in gesprek over lezing omstreden professor

De Vrije Universiteit van Amsterdam en Turkse studentenvereniging Anatolia zijn sinds gisteravond in gesprek over de lezing van professor Justin McCarthy over de Armeense genocide. De VU wil de lezing verbieden nadat bekend werd dat er geen andere spreker is uitgenodigd.

Justin McCarthy Beeld YouTube
Justin McCarthyBeeld YouTube

Aukje Schep van de VU zegt dat er geen overeenstemming is met Anatolia over de toestemming voor het debat. Anatolia beweert echter dat de aanvraag voor de lezing op 24 april, de dag dat de Armeense genocide wordt herdacht, door de VU is goedgekeurd.

De VU onderzoekt vandaag of dat inderdaad het geval was. 'Als dat zo is, had het nooit goedgekeurd mogen worden', zegt Schep. 'We hebben voorwaarden voor een academische bijeenkomst. Eén daarvan is dat er altijd ruimte moet zijn voor het debat, een tweede partij moet aanwezig zijn bij dit soort gevoelige onderwerpen.'

Geen ruimte
Mochten de VU en Anatolia geen passende oplossing vinden, dan zal de universiteit geen ruimte faliciteren voor de lezing van McCarthy. 'Ze zijn in dat geval natuurlijk vrij om het buiten ons om te organiseren', zegt Schep.

Turkije en Armenië zijn het nooit eens geworden over de vele slachtoffers tijdens de Eerste Wereldoorlog in Armenië. De Armenen beweren dat het om massamoord gaat, Turkije spreekt van 'gewone' oorlogsslachtoffers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden