'VU-bestuurder wil niet verhuizen en declareert 27.000 euro hotelkosten'

Bestuurders van grote universiteiten omzeilen declaratieregels en besteden veel geld aan bijvoorbeeld auto's met chauffeur. Dat meldt RTL Nieuws vandaag op basis van onkostenoverzichten uit 2013 en 2014.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) heeft universiteitsbesturen juist de opdracht gegeven 'sober' te declareren vanwege de bezuinigingen. Uit de door RTL Nieuws onderzochte bonnetjes blijkt dat hier op veel universiteiten geen gehoor aan wordt gegeven. Bestuurders vliegen regelmatig businessclass, terwijl ze volgens de regels economy class zouden moeten reizen. Ook wordt vaak in hotels overnacht die duurder zijn dan de normbedragen en zijn de reiskosten hoog.

RTL ontdekte bijvoorbeeld dat een bestuurder van de VU voor 27.000 euro aan hotelovernachtingen in Amsterdam declareerde. Hij mag wekelijks in hotels slapen vanwege de 'niet geringe afstand' met zijn woonplaats. Hij woont 92 kilometer van Amsterdam, in Ridderkerk. Verhuizen zou geen optie zijn, omdat hij een jaarcontract heeft. Dat contract werd tussendoor met een jaar verlengd tot september. Daarna zal een lector voor langere tijd worden aangesteld, met wie nieuwe afspraken worden gemaakt.

Dure hotels
Opvallend bij de UvA is dat het college van bestuur acht keer over het maximumbedrag voor overnachtingen in hotels gaat. In Glasgow overnachtte een bestuurder bijvoorbeeld voor 310 euro per nacht, terwijl dat niet meer dan 156 euro mag zijn. Ook werd een aantal dure groepsreizen gedeclareerd naar bijvoorbeeld Italië en Barcelona. Van de reizen zijn geen verslagen gemaakt. De geformuleerde doelen zijn onder meer 'netwerken en teambuilding'. Ook werd er bij de UvA voor 324.000 euro aan ritten met chauffeur gemaakt.

De Universiteit Utrecht betaalt jaarlijks bijna 2,5 ton voor dienstauto's en taxi's voor de drie bestuurders. De TU Delft betaalt per jaar 180.000 euro voor twee dienst-Mercedessen met chauffeur. De universiteit zegt in een reactie deze regeling te herzien. De bestuurders van de Radboud Universiteit declareren zes verkeersboetes, terwijl dat tegen de regels is.

Geen aanleiding
De Vereniging van Universiteiten (VSNU) zegt in een reactie geen aanleiding te zien om aan te nemen dat universiteiten in de fout gaan met hun declaraties. 'De regels verschillen per universiteit en worden door de raad van toezicht en het college van bestuur vastgesteld en gecontroleerd. Een bedrag kan wellicht hoog lijken, maar dat betekent nog niet dat het in strijd is met de richtlijnen', aldus een woordvoerder. 'We gaan er natuurlijk van uit dat daar waar richtlijnen gelden, de universiteiten zich eraan houden.'

Minister Bussemaker gaat in gesprek met de universiteiten over het declaratiegedrag van hun bestuurders. Ze wil weten hoe de uitgaven zo eenduidig en transparant mogelijk kunnen worden en bekijkt of eisen ten aanzien van declaraties aangescherpt moeten worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden