VS zijn bezig met langetermijnstrategie tegen IS

De Verenigde Staten zijn bezig met het ontwikkelen van een langetermijnstrategie tegen de Islamitische Staat (IS), omdat de militantenbeweging overduidelijk een bedreiging voor een lange termijn zal zijn. Dat zei de Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel vanavond (Nederlandse tijd) tijdens een persconferentie in het Witte Huis.

redactie
Chuck Hagel Beeld afp
Chuck HagelBeeld afp

De technische ontwikkeling, rijkdom en militaire kracht van Islamitische Staat (IS) vormen mogelijk een nog grotere bedreiging voor de Verenigde Staten dan die van de terreurbeweging al-Qaeda, zei Hagel. 'Zij (IS, red.) zijn een dreigend gevaar voor elk belang dat wij hebben, of het nu in Irak of elders is.'

Tijdens de persconferentie ging Hagel in op de activiteiten van de VS in Noord-Irak, de onthoofding van Amerikaan Jim Foley en de recent mislukte reddingsactie van gijzelaars, waaronder Foley, door Amerikaanse commando's in Syrië.

Hagel benadrukte dat de Amerikaanse bombardementen op IS in Noord-Irak de militantenbeweging niet zullen verslaan. 'Ze zullen hergroeperen', benadrukte hij. De bombardementen zullen de opmars van de militanten hoogstens vertragen. De overheid van Irak speelt volgens Hagel een belangrijke rol in het uiteindelijk verslaan van IS.

Reddingsactie
De poging om Amerikaanse gijzelaars te redden, werd ondernomen omdat 'we alles wilden doen om de gijzelaars te redden', aldus de minister. Volgens de voorzitter van het hoogste Amerikaanse militaire adviesorgaan, Martin Dempsey, was de missie ook 'vlekkeloos' uitgevoerd, alleen waren de gijzelaars niet meer aanwezig op de locatie toen de commando's er aankwamen.

Dempsey zei verder dat de VS tot nu toe 89 luchtaanvallen hebben uitgevoerd op IS-doelwitten in Noord-Irak. Hij onderschreef de woorden van Hagel dat er meer nodig is dan alleen luchtbombardementen om IS te verslaan. 'Ze worden pas echt verslagen als de 20 miljoen soennitische moslims in de regio IS afwijzen', stelde hij.

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld epa
Beeld epa

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden