VS zet eerste stap richting hervorming NSA

De Amerikaanse Senaat steggelt over het hervormen van de afluisterprogramma's van de overheid. De inlichtingencommissie van de Senaat keurde donderdag nieuwe conceptwetgeving goed die het toezicht moet verscherpen op de Amerikaanse inlichtingendiensten. Critici vinden dat de plannen nog niet ver genoeg gaan.

Een protest in Berlijn, donderdag. Beeld epa
Een protest in Berlijn, donderdag.Beeld epa

In de Verenigde Staten wordt verdeeld gereageerd op het voorstel. Zo wordt het omstreden verzamelen van informatie over telefoontjes van Amerikanen niet verboden, al moet inlichtingendienst NSA daar wel meer openheid over geven. Sommige invloedrijke senatoren willen juist helemaal af van het massale verzamelen van belgegevens van Amerikanen.

De nieuwe conceptregels voor de inlichtingendiensten zijn overigens nog niet ingevoerd. De Senaat en het Huis van Afgevaardigden moeten nog stemmen over de nieuwe wetgeving. Daarna moet ook president Barack Obama zijn handtekening nog zetten.

Grote internetbedrijven
Grote internetbedrijven schaarden zich donderdag in een brief achter de meer hervormingsgezinde politici. Volgens Facebook, Google, Apple en andere bedrijven moet de wijze waarop inlichtingendiensten informatie vergaren dringend op de schop. Ze roepen onder meer op tot betere regelingen voor privacybescherming en meer toezicht.

De bedrijven willen bovendien toestemming om meer openheid te geven over de informatie die ze moeten afstaan. Ze vrezen dat 'ten onrechte' de indruk dreigt te ontstaan dat diensten als de NSA onbeperkt toegang krijgen tot gegevens.

'Met deze hervormingen kunnen we beginnen met het terugwinnen van het vertrouwen van internetgebruikers van over de hele wereld', schrijft Yahoo, Google, Facebook, Apple, AOL en Microsoft in de gezamenijk brief.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden