VS willen wapens leveren aan soennitische stammen

De Verenigde Staten zijn van plan wapens te kopen voor soennitische stammen in Irak. Het gaat onder meer om geweren van het type AK-47 en munitie voor mortieren, schrijft het Amerikaanse ministerie van Defensie aan het Congres. De wapens moeten de stammen helpen in de strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat in de provincie Anbar.

redactie
Een soennitische strijder traint met een AK-47-dummy in de woestijn, nabij Ramadi. Beeld reuters
Een soennitische strijder traint met een AK-47-dummy in de woestijn, nabij Ramadi.Beeld reuters

Stammen zouden volgens het document minder bereid zijn tegen IS te strijden als ze niet worden voorzien van wapens. De steun van lokale strijders zou nodig zijn, omdat regeringstroepen 'niet bijzonder welkom zijn' in gebieden met een overwegend soennitische bevolking. Wapenleveranties aan stammen zouden wel via de autoriteiten in Bagdad lopen.

De VS trekken zo'n 24 miljoen dollar (ruim 19 miljoen euro) uit voor het bewapenen van de stammen. Ook het Iraakse leger en Koerdische strijders krijgen steun uit de VS. Met het trainen en bewapenen van die groepen is een bedrag gemoeid van zo'n 1,6 miljard dollar.

De stammen in het West-Iraakse Anbar kunnen de hulp vermoedelijk goed gebruiken. Ondanks luchtaanvallen van de internationale coalitie rukt IS er nog steeds op. Zo voerde de terreurgroep gisteren gecoördineerde aanvallen uit in de hoop provinciehoofdstad Ramadi in handen te krijgen.

Leden van een soennitische stam bereiden zich voor op de strijd tegen IS in een gebied nabij Ramadi. Beeld reuters
Leden van een soennitische stam bereiden zich voor op de strijd tegen IS in een gebied nabij Ramadi.Beeld reuters

Offensief

De plannen van de VS vallen samen met het grote offensief dat het Iraakse leger, gesteund door soennitische strijders, vandaag lanceerde om een deel van Ramadi te heroveren op de extremistische organisatie Islamitische Staat (IS). Vooral in de oostelijke wijk Sijariya werd zwaar slag geleverd tussen het leger en de opstandelingen.

Sijariya werd gisteren door IS-strijders ingenomen. Vanochtend werd zwaar gevochten en beide partijen vuurden mortiergranaten af. IS probeert Ramadi, de hoofdstad van de provincie Anbar, al maanden te veroveren.

Volgens een bron bij de provincieraad van Anbar, die anoniem wil blijven, hebben strijders van IS gisteren een groep mannen van de al-Bu Fahd-stam geëxecuteerd. De stamleden streden samen met het Iraakse leger tegen IS.

De afgelopen weken hebben IS-strijders meer dan tweehonderd mannen, vrouwen en kinderen van de Al Bu Nimr-stam vermoord. Ook deze soennitische stam heeft zich gekeerd tegen IS.

Speciale troepen van het Iraakse leger patrouilleren in Ramadi. Beeld reuters
Speciale troepen van het Iraakse leger patrouilleren in Ramadi.Beeld reuters
Een beschadigde auto na een bomaanslag in Ramadi, begin november. Beeld reuters
Een beschadigde auto na een bomaanslag in Ramadi, begin november.Beeld reuters

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden