VS willen Ntaganda zo snel mogelijk in Den Haag hebben

De kans is groot dat de Congolese krijgsheer Bosco Ntaganda naar Den Haag zal worden overgebracht, om te worden berecht door het Internationaal Strafhof (ICC). De Verenigde Staten proberen hem zo snel mogelijk in de hofstad te krijgen. Volgens een hoge functionaris van de VS heeft Rwanda gezegd de uitlevering niet te zullen tegenwerken.

Bosco Ntaganda Beeld epa
Bosco NtagandaBeeld epa

Tegen de in Rwanda geboren Tutsi loopt een arrestatiebevel van het ICC wegens zijn verantwoordelijkheid voor misdaden die zijn begaan in de provincie Ituri, in het noordoosten van Congo, aan het begin van deze eeuw. Een woordvoerder van het ICC noemde de recente berichten - Ntaganda gaf zich maandag zelf aan bij de Amerikaanse ambassade in de Rwandese hoofdstad Kigali - 'geweldig goed nieuws voor de mensen in Congo'.

De Amerikanen willen hem 'zo snel mogelijk' vanuit de ambassade naar Den Haag brengen. Dat liet een hoge functionaris voor Afrikaanse zaken op het ministerie van Buitenlandse Zaken van de VS weten. Rwanda en de VS hebben niet de plicht Ntaganda aan het hof in Den Haag over te dragen. Geen van beide landen heeft het Statuut van Rome ondertekend waarop het hof is gebaseerd.

'De komende 48 uur zullen cruciaal zijn. Tot nu toe hebben we geen geluiden gehoord dat hij niet in onze ambassade mag zijn of dat hij niet naar Den Haag kan worden verplaatst', zei de functionaris Johnnie Carson. Hij zei dat het van het grootste belang is dat de route van Ntaganda vanaf de ambassade naar het vliegveld 'op geen enkele manier' versperd zal worden. Ook zal Rwanda de medewerkers van het Strafhof die nu op weg zijn naar het land moeten toelaten.

Terminator
Ntaganda, die de bijnaam The Terminator heeft, wordt ook verdacht van misdaden tegen de menselijkheid in andere delen van Oost-Congo. Zo zou hij verantwoordelijk zijn voor de afslachting van zeker 150 burgers in het dorp Kiwanja. Ntaganda zou ook betrokken zijn geweest bij illegale handel in Congolese grondstoffen.

Vorig jaar gold de krijgsheer als een van de leiders van M23, de beweging van Congolese Tutsi's die in november korte tijd de belangrijkste plaats in Oost-Congo, Goma, overnam van de Congolese krijgsmacht. Voor die tijd was Ntaganda juist enige tijd generaal in dat regeringsleger.

De afgelopen weken is M23 in twee kampen uiteengevallen. Het kamp van Sultani Makenga, dat vrede zegt te willen sluiten met de Congolese regering in Kinshasa, kreeg militair de overhand. Daarop zou Ntaganda zijn gevlucht naar buurland Rwanda. Ntaganda kon zich ondanks zijn arrestatiebevel in Oost-Congo jaren vrijelijk bewegen. Bekend zijn de verhalen hoe hij in Goma, de plaats waar ook talrijke militairen van de VN-vredesmacht Monusco zijn gelegerd, restaurants bezocht of tennis kwam spelen. Al die tijd was Rwanda zijn beschermheer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden