VS, VN en Vaticaan spreken afschuw uit over aanslagen Nigeria

De wereld heeft de terroristische aanslagen in Nigeria door islamistische militanten veroordeeld. Onder meer de Verenigde Naties, de Verenigde Staten en het Vaticaan spraken zondag hun afschuw uit.

De plek waar in Nigeria waar een autobom ontplofte nabij een katholieke kerk. Beeld reuters
De plek waar in Nigeria waar een autobom ontplofte nabij een katholieke kerk.Beeld reuters

Op kerstavond en op eerste kerstdag kwamen enkele tientallen mensen om het leven door aanslagen op onder meer kerken. Boko Haram heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslagen op drie kerken opgeëist. De sekte wil een islamitische staat stichten in Nigeria.

Het Witte Huis sprak van zinloos geweld en tragisch verlies van levens. Amerika bood hulp aan om de verantwoordelijken voor de rechter te krijgen. Het Vaticaan noemde het aanvallen van kerken 'blinde haat' die is bedoeld om 'nog meer haat en verwarring te veroorzaken'.

Medische hulp
VN-chef Ban Ki-moon liet weten dat hij meeleeft met het volk van Nigeria en veroordeelde de aanslagen scherp. Ook Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk en Israël reageerden met afschuw. Dat laatste land stuurt medische hulp naar Nigeria.

President Goodluck Jonathan van Nigeria, zelf een christen uit het zuiden van het land, riep zijn landgenoten op zich te verenigen om de geweldsdaden te veroordelen. Hij verzekerde de Nigerianen dat zijn regering vastberaden is de daders voor het gerecht te brengen.

De bloedigste aanslag was zondag in een buitenwijk van de hoofdstad Abuja. Daar ging een bom af bij een kerk, waardoor zeker 28 doden vielen. Verder waren nog twee kerken het doelwit: in Jos en Gadaka. Op kerstavond waren er twee aanslagen in de noordoostelijke stad Damaturu. De explosieven gingen af op een verkeersplein en bij een kantoor van de geheime politie.
Vorig jaar was Nigeria ook het toneel van geweld tijdens en rond Kerstmis waardoor tientallen doden vielen. Ook toen werd een aanslag bij een kerk gepleegd in de stad Jos.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden