Update

VS: Taliban achter mislukte aanslag New York

De politie evacueerde Times Square in New York na de bommelding. ANP Beeld
De politie evacueerde Times Square in New York na de bommelding. ANP

WASHINGTON - De Pakistaanse Taliban zitten achter de mislukte aanslag op Times Square in New York een week geleden. Dat heeft de Amerikaanse minister van Justitie Eric Holder zondag laten weten. Amerikaanse regeringsfunctionarissen hadden eerder sterke twijfels geuit over de claim van de radicaalislamitische organisatie achter de aanslag te zitten.

''We hebben bewijs verzameld dat de Pakistaanse Taliban achter de aanslag zitten'', aldus Holder in een gesprek met de zender ABC. De bewindsman zei dat de organisatie waarschijnlijk heeft geholpen met de financiering van de aanslagpoging en dat de opgepakte verdachte op hun instructies heeft gehandeld.

Voor de mislukte aanslag is een Amerikaan met een Pakistaanse achtergrond aangehouden. Faisal Shahzad zou de auto waarin een bom was verstopt hebben gekocht en naar Times Square hebben gereden. Hij zei eerder alleen te hebben gehandeld en ontkende banden met radicale groeperingen als de Taliban.

Shahzad zou nu toch hebben bekend dat hij bommen heeft leren maken in de Pakistaanse regio Waziristan, waar de Taliban feitelijk de macht hebben. Hij zou vijf maanden in een terroristisch trainingskamp hebben gezeten, voordat hij in februari terugkeerde naar de Verenigde Staten.

De Pakistaanse Taliban hadden eerder de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslagpoging. Een woordvoerder ontkende later dat zijn organisatie de verdachte heeft geworven of opgeleid.

Holder zei verder dat niets erop wijst dat de Pakistaanse regering hoogte had van de plannen van de 30-jarige verdachte. De bewindsman zei tevreden te zijn over de medewerking van de Pakistaanse autoriteiten in het onderzoek naar de aanslagpoging.

De Amerikaanse krant The New York Times meldde zondag dat de VS Pakistan hebben gewaarschuwd meer actie te ondernemen bij de bestrijding van de Taliban en andere radicale organisaties. De Amerikaanse commandant in Afghanistan, generaal Stanley McCrystal, zou de Pakistaanse legerleider Ashfaq Kayani hebben opgedragen een legeroffensief tegen moslimradicalen in Waziristan aan de grens met Afghanistan te beginnen. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden