VS scherpen spionagebeleid tegen buitenlanders aan

De Verenigde Staten hebben verklaard dat de teugels van het NSA (National Security Agency) met betrekking tot de spionage van buitenlanders strakker zijn aangehaald. De regering-Obama speelt op die manier in op de groeiende bezorgdheid over het programma van de NSA om internet- en telefoongegevens te verzamelen. Critici zijn echter niet onder de indruk.

null Beeld afp
Beeld afp

Analisten moeten de informatie van buitenlanders na vijf jaar wissen tenzij ze relevant is, zei de Directeur Nationale Inlichtingen in een rapport. Het document is een opsomming van de vooruitgang die geboekt is sinds president Barack Obama vorig jaar zijn hervormingen startte. De concrete aanleiding waren de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden over de spionageactiviteiten van de VS tegen bondgenoten.

Volgens het rapport heeft het Witte Huis het spionagebeleid tegenover buitenlandse leiders herzien na de diplomatieke strubbelingen die waren ontstaan toen bekend werd dat de VS bondskanselier Angela Merkel, de Braziliaanse president Dilma Rousseff en anderen had bespioneerd.

Geen details vrijgegeven
De herziening heeft betrekking op meer dan zeventig landen en organisaties en houdt onder meer een gewijzigde informatiegaring in, aldus het rapport. Details worden niet vrijgegeven. Elk spionagedoelwit zal geëvalueerd worden 'in het licht van zijn potentiële risico's voor de nationale belangen en onze ordehandhaving, informatiegaring en diplomatieke relaties overzee', aldus het rapport.

Obama verklaarde in januari 2014 dat hij alleen bevriende buitenlandse leiders zou bespioneren als er dwingende veiligheidsredenen zijn. Het Witte Huis wees op 'substantiële vooruitgang' bij het doorvoeren van de hervormingen.

Critici zijn niet erg onder de indruk. Een tweet van de Democratische senator Ron Wyden was veelzeggend: 'Mijn commentaar op het rapport over de hervorming van de geheime inlichtingen: er staat niet veel in.'

Edward Snowden Beeld REUTERS
Edward SnowdenBeeld REUTERS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden