VS: Rampzalige breuk met Egypte als ngo's worden vervolgd

Egyptische rechters hebben vandaag non-gouvermentele organisaties (ngo's) die opkomen voor de democratie beschuldigd van 'illegale politieke activiteiten'. De rechters onderzoeken een zaak waarin ngo's in Egypte illegaal financiële steun kregen uit onder meer de Verenigde Staten.

ANP
Protesten op het Tahrirplein in Caïro tegen de huidige machthebbers. Beeld ap
Protesten op het Tahrirplein in Caïro tegen de huidige machthebbers.Beeld ap

Enkele tientallen activisten zijn verdachten in de zaak. Onder hen zijn 19 Amerikanen, onder wie de zoon van minister van Transport Ray LaHood. De mogelijke vervolging van de Amerikaanse activisten heeft tot woedende reacties geleid in Washington.

Volgens de rechters opereerden de onderzochte ngo's zonder vergunning. Ze hadden bovendien geen maatschappelijk doel, maar zouden 'puur politiek' actief zijn geweest.

'Rampzalige breuk met VS'
Het Witte Huis waarschuwde dat de relatie tussen Egypte en de VS zal verslechteren als de Amerikaanse activisten worden vervolgd. Drie vooraanstaande senatoren in de VS waarschuwden Egypte voor een 'rampzalige breuk' met Washington. De VS geven al jaren financiële steun aan Egypte, momenteel circa 950 miljoen euro per jaar.

De hoogste Amerikaanse militair, generaal Martin Dempsey, brengt deze week een bezoek aan Egypte. Hij zal onder meer een ontmoeting hebben met Egyptes leider, veldmaarschalk Hussein Tantawi, aldus een woordvoerder van Dempsey.

Het komt geregeld voor dat Amerikaanse activisten van inmenging worden beschuldigd in het buitenland. Geen land is echter ooit zo ver gegaan als Egypte, dat maandag aankondigde dat het van plan is 19 Amerikaanse en meer dan 20 andere activisten te berechten omdat ze lid zouden zijn van een criminele organisatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden