VS raden reis drie Afrikaanse landen af wegens ebola-virus

Het Amerikaanse centrum voor ziektecontrole CDC heeft Amerikanen geadviseerd niet te reizen naar de door ebola getroffen landen Guinee, Liberia en Sierra Leone als dat niet strikt noodzakelijk is.

Redactie
Een verpleegster die ebolapatiënten in Liberia verzorgt. Beeld belga
Een verpleegster die ebolapatiënten in Liberia verzorgt.Beeld belga

CDC liet vandaag weten dat het vijftig experts naar het westen van Afrika stuurt om te helpen. Een daar al werkzame Amerikaanse arts is bij zijn werk in Liberia besmet geraakt. Zijn gezondheid was vandaag verslechterd. Ook een Amerikaanse vrouwelijke missionaris is besmet.

De Wereldgezondheidsorganisatie van de VN (WHO) liet vandaag weten 75 miljoen euro vrij te maken voor de bestrijding van de ebola-uitbraak. De ziekte heeft tot nu toe aan 729 mensen het leven gekost en 1323 mensen besmet.

WHO-directeur Margaret Chan ontmoet morgen in de Guinese hoofdstad Conakry de presidenten van de landen in West-Afrika waar de ziekte uitgebroken is. 'De schaal van de uitbraak en de dreiging ervan vereist de WHO, Guinee, Liberia en Sierra Leone om te reageren op een ander niveau. Dit vereist meer middelen, medische expertise en regionale samenwerking', zei Chan. Volgens haar zijn in het gebied dringend artsen, verpleegkundigen en epidemiologen nodig.

Geen reis- en handelsbeperkingen
De WHO meldde eerder vandaag dat het niet nodig is om reis- en handelsbeperkingen in te stellen. In een advies aan de Internationale Luchttransport Associatie (IATA) liet de WHO weten dat als er onverhoopt een patiënt in een vliegtuig reist, er een kleine kans is dat andere inzittenden worden besmet.

De IATA had de WHO geraadpleegd, nadat een man met een vlucht uit Liberia via Togo naar Nigeria was gevlogen. Hij overleed in Nigeria. De autoriteiten in Nigeria besloten vandaag wel passagiers uit risicogebieden te gaan controleren op de luchthavens.

Extra maatregelen
Sierra Leone neemt extra maatregelen tegen de verspreiding van ebola. Veiligheidstroepen moeten plaatsen waar de ziekte om zich heen grijpt, afsluiten van de buitenwereld. De regering van het West-Afrikaanse land heeft daartoe een zogenoemde gezondheidsnoodtoestand uitgeroepen. 'Verder moeten passagiers op vliegvelden hun handen wassen met een desinfecterend middel en wordt hun lichaamstemperatuur gecheckt', liet president Ernest Bai Koroma van Sierra Leone in een verklaring weten.

Buurland Liberia besloot gisteravond tot vergelijkbare maatregelen. De regering van Liberia heeft onder meer alle scholen in het land en een aantal gemeenten in quarantaine geplaatst om de verspreiding van het ebolavirus tegen te gaan. Alle ambtenaren die voor het bestuur van het land niet van essentieel belang zijn, zijn voor dertig dagen met verplicht verlof gestuurd.

Een medische hulpverlener demonstreert aan medewerkers hoe ze zich kunnen beschermen tegen het ebolavirus. Beeld reuters
Een medische hulpverlener demonstreert aan medewerkers hoe ze zich kunnen beschermen tegen het ebolavirus.Beeld reuters
De president van Sierra Leone, Ernest Bai. Beeld epa
De president van Sierra Leone, Ernest Bai.Beeld epa

Nederland
PvdA-Kamerlid Roelof van Laar heeft Kamervragen gesteld over het virus. Hij wil van het kabinet weten wat het doet tegen ebola. Van Laar vraagt of Nederland contact heeft gehad met de regering van de getroffen landen, de internationale organisaties en de particuliere organisaties die de ziekte bestrijden en of om assistentie bij de bestrijding is gevraagd.

Het ebolavirus verspreidt zich via contact met lichaamssappen van geïnfecteerde personen en veroorzaakt onder andere inwendige bloedingen. De epidemie brak uit in februari dit jaar. De eerste meldingen kwamen uit Guinee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden