VS overweegt vrijlating Taliban uit Guantanamo Bay

De Amerikaanse regering overweegt vijf Afghaanse Taliban vrij te laten uit de gevangenis Guantanamo Bay op Cuba. Dat heeft Nationale Inlichtingendirecteur Jim Clapper bevestigd tijdens een hoorzitting in het Amerikaanse Congres. De vrijlating zou de Taliban ertoe moeten bewegen deel te nemen aan vredesonderhandelingen.

AP/Redactie
Een bewaker in een cellenblok. Beeld afp
Een bewaker in een cellenblok.Beeld afp

Als de gevangenen worden vrijgelaten zouden ze niet zomaar op vrije voeten worden gesteld. Het idee is om de mannen naar een ander land over te brengen, aldus Clapper en CIA-directeur David Petraeus. Qatar behoort tot de mogelijkheden. Onder de Taliban die mogelijk worden vrijgelaten zijn een paar die in de eerste weken na de Amerikaanse inval in Afghanistan gevangen werden genomen. Een van hen, Mullah Norullah Nori, was een Talibancommandant in Mazar-e-Sharif, en wordt ervan verdacht opdracht te hebben gegeven duizenden sjiieten af te slachten.

Voorstander president Karzai

De Afghaanse president Hamid Karzai is een voorstander van het vrijlaten van gevangenen om de Taliban aan de onderhandelingstafel te krijgen. Het overdragen van de gevangenen aan Qatar vindt Karzai echter een ondermijning van zijn gezag en een inbreuk op de Afghaanse soevereiniteit. De Verenigde Staten willen de gevangenen niet laten terugkeren naar Afghanistan om te voorkomen dat ze daar binnen de kortste keren vrij rondlopen.

'Mogelijke oplossing'
Bronnen betrokken bij de onderhandelingen tussen de VS en Afghanistan zeiden dat er een mogelijke oplossing is bedacht voor dit struikelblok. Afghanistan zou een soort wettelijke voogdij krijgen over de Taliban. De gedetineerden zouden vervolgens, na er zelf mee in te hebben gestemd, in Qatar onder huisarrest worden geplaatst. Deze regeling zou Karzai voldoende politieke rugdekking bieden in eigen land.

Tegenstanders

Enkele Republikeinen in het Amerikaanse Congres zijn fel gekant tegen de vrijlating van gevangenen uit Guantanamo Bay. Zij willen dat de regering de gedetineerden vasthoudt 'totdat de vijandelijkheden zijn gestaakt'. Het Witte Huis heeft beloofd het Congres te raadplegen over elke mogelijke vrijlating.

null Beeld afp
Beeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden