VS overweegt troepen in Baltische staten na annexatie Krim

De Europese Unie komt later deze week met een eensgezind 'antwoord' op de Russische annexatie van het Oekraïense schiereiland Krim. Dat maakten Europees president Herman Van Rompuy en de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, vanmiddag bekend. De Duitse bondskanselier Merkel veroordeelde de annexatie door Rusland, vicepresident Biden van de Verenigde Staten kondigde aan dat de VS een troepenmacht in de Baltische staten overweegt.

Redactie
Het Rode Plein in Moskou vanmiddag. Beeld afp
Het Rode Plein in Moskou vanmiddag.Beeld afp

De EU erkent de annexatie niet en zal die niet erkennen, aldus de twee EU-leiders in een verklaring. Het duo, andere regeringsleiders en staatshoofden van de 28 EU-lidstaten buigen zich donderdag op hun top in Brussel over de escalerende crisis. Zij zullen dan tot een reactie besluiten, aldus Van Rompuy en Barroso.

De EU gaat naar verluidt nieuwe sancties afkondigen om Rusland verder onder druk te zetten. De unie wil bereiken dat Moskou met de Oekraïense machthebbers gaat praten en de spanningen vermindert.

Mogelijk komen er meer gerichte maatregelen tegen personen die verantwoordelijk zijn voor afsplitsing van de Krim. Verder kan de top besluiten om economische sancties voor te bereiden of af te kondigen.

Maandag nam de EU al stappen tegen 21 verantwoordelijken in Rusland en op de Krim. Hun Europese tegoeden werden bevroren en zij mogen de unie niet in.

President Poetin op het Rode plein in Moskou. Beeld getty
President Poetin op het Rode plein in Moskou.Beeld getty

Overleg in Den Haag
De Amerikaanse president Barack Obama wil volgende week in de marge van de Nuclear Security Summir-top in Den Haag met de andere leden van de G7 om tafel gaan om de situatie in Oekraïne en de Russische annexatie van de Krim te bespreken. Wereldleiders spreken volgende week maandag en dinsdag in Den Haag over nucleaire veiligheid.

Obama wil in de marge van de NSS overleggen met de leiders van Canada, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië en Japan, zei een woordvoerder van het Witte Huis. De groep heeft de voorbereidingen voor de volgende G8-top, die gepland stond in het Russische Sotsji, al opgeschort. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius zinspeelde eerder vandaag op een mogelijke schorsing van Rusland als G8-lid.

De Duitse bondskanselier Merkel zei vandaag in een telefoongesprek met Obama overeengekomen te zijn dat de annexatie van de Krim een 'onacceptabele schending' is van de Oekraïense territoriale integriteit. In een gesprek tussen de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov en zijn Amerikaanse ambtsgenoot Kerry zou Lavrov gezegd hebben dat Europese sancties onacceptabel zijn, en niet zonder consequenties zullen blijven.

Russische soldaten en een pantservoertuig in Simferopol op de Krim vandaag. Beeld afp
Russische soldaten en een pantservoertuig in Simferopol op de Krim vandaag.Beeld afp

Biden: VS overwegen troepenmacht
De Verenigde Staten overwegen een troepenmacht in de Baltische staten te stationeren om de collectieve verdediging van de NAVO-bondgenoten tegen de agressie van Rusland te benadrukken, zei de Amerikaanse vicepresident Biden eerder vandaag in Warschau.

Volgens Biden kunnen de militairen oefeningen houden op het land en op zee en deelnemen aan trainingsmissies. De vicepresident deed zijn uitspraken na een onderhoud met de Estlandse president Toomas Hendrik Ilves in Warschau.

Biden is naar Europa gereisd om de bondgenoten gerust te stellen. Met name de Baltische staten maken zich grote zorgen over de expansiedrift van Rusland. Biden zei dat de VS er ook aan werken om de bondgenootschappelijke bewaking van het luchtruim van de Baltische staten te versterken.

Kozakken in het zuiden van Rusland vieren de annexatie van de Krim. Beeld afp
Kozakken in het zuiden van Rusland vieren de annexatie van de Krim.Beeld afp
Russische schepen in de baai voor Sebastopol. Beeld afp
Russische schepen in de baai voor Sebastopol.Beeld afp

VN-chef wil direct overleg
Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties dringt met klem aan op een hervatting van een 'constructieve dialoog' tussen alle partijen om de crisis op de Krim op te lossen. Volgens zijn woordvoerder Stephane Dujarric heeft Ban op hoog niveau contact met de belangrijkste spelers in het conflict en met iedereen 'die een belang heeft'.

Ban volgt volgens Dujarric de ontwikkelingen rond de Krim met groeiende zorg. Hij waarschuwde alle partijen te voorkomen dat er 'overhaaste beslissingen' worden genomen en wees nog eens op het VN-handvest, waarin staat dat de soevereiniteit, territoriale integriteit en eenheid van een natie moeten worden gerespecteerd.
Donderdag houdt de Algemene Vergadering op verzoek van Oekraïne een zitting over de zaak.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, Beeld afp
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry,Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden