'VS manipuleert jurisprudentie VN-tribunaal in eigen voordeel'

Hoofdaanklager Serge Brammertz van het Joegoslavië-Tribunaal is bezorgd over 'vernietigende elementen in het debat' over het VN-hof in Den Haag, dat is losgebroken na een brief vol beschuldigingen van de Deense rechter Frederik Harhoff. Die beschuldigt de Amerikaanse president van het tribunaal, Theodor Meron, ervan dat hij de jurisprudentie van het tribunaal in het voordeel van de VS manipuleert.

Theodor Meron Beeld getty

Harhoff beschuldigt de Amerikaanse president ervan dat hij druk op mederechters van het VN-hof heeft uitgeoefend om hooggeplaatste officieren en functionarissen uit het voormalige Joegoslavië vrijgesproken te krijgen. Dit zou in het politieke belang van de VS zou zijn.

De VS zouden er vanwege de eigen militaire activiteiten niet bij gebaat zijn dat belangrijke spelers in de Joegoslavië-oorlog werden veroordeeld. Andere (ex-)rechters van het tribunaal hebben in vertrouwelijke gesprekken hetzelfde vermoeden als Harhoff geuit.

Harhoff wees op recente vonnissen. De Kroatische generaals Gotovina en Markac, de chef-staf van het Joegoslavische leger Momcilo Perisic en de top van de Servische inlichtingendiensten Stanisic en Simatovic; allemaal werden ze vrijgesproken. De eerste drie in hoger beroep, na zware veroordelingen in eerste aanleg, de laatste twee meteen al.

Hogere drempel voor vrijspraak
Brammertz probeert dan ook in andere lopende zaken de beroepsrechters ervan te overtuigen dat de drempel voor vrijspraak weer hoger moet komen te liggen. Ook gaat hij in hoger beroep tegen de recente vrijspraak van bazen van de geheime dienst van de Servische president Slobodan Milosevic.

Brammertz heeft 'veel verzoeken om commentaar' gekregen over de rel. De Belg acht het echter 'niet behulpzaam' voor het Bureau van de Hoofdaanklager om 'aan dit debat deel te nemen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden