VS mag negen bases houden in Afghanistan

De Verenigde Staten mogen na de terugtrekking van de internationale troepenmacht uit Afghanistan in 2014 negen bases houden. Dat heeft de Afghaanse president Hamid Karzai gezegd. Voorwaarde is dat hij van Washington garanties krijgt op het gebied van veiligheid en ook op economisch terrein.

De Afghaanse president Hamid Karzai Beeld afp
De Afghaanse president Hamid KarzaiBeeld afp

Karzai zei donderdag tijdens een plechtigheid op de Universiteit van Kabul dat hij hierover graag een partnerschapsovereenkomst met de VS sluit. 'Als de VS dit doen, dan tekenen we', aldus Karzai.

Karzais uitlatingen zijn de eerste waaruit blijkt waarover Kabul al maanden met Washington in onderhandeling is met het oog op de terugtrekking van de Amerikaanse troepen en de periode daarna.

12.000
Hoeveel Amerikaanse militairen na 2014 in Afghanistan moeten blijven is nog niet bekend, hoewel in het verleden werd gesproken over twaalfduizend man. Die zouden zich moeten bezighouden met het trainen en adviseren van hun Afghaanse collega's en de jacht op Al-Qaida-leden en andere extremisten moeten voortzetten.

De Amerikaanse ambassade in Kabul wilde niet op de details van de onderhandelingen ingaan, maar woordvoerder David Snepp deelde wel mee dat president Barack Obama geen permanente bases in Afghanistan nastreeft. 'Wij stellen ons voor dat de Bilaterale Strategische Overeenkomst (BSA) in de toekomst voorziet in de toegang tot en het gebruik van Afghaanse faciliteiten door Amerikaanse troepen.' Of het hierbij om bestaande bases gaat, is onduidelijk.

Pakistan
De Afghaanse president wil van de VS duurzame afspraken over de economische ontwikkeling van Afghanistan, maar is ook gebrand op garanties op veiligheidsgebied, met name wat betreft de potentiële dreiging die van buurland Pakistan uitgaat. Vooralsnog zijn de VS niet van zins zich in het geval van vijandelijkheden aan de zijde van de Afghanen te scharen, liet een Amerikaanse bron bij de onderhandelingen weten.

De buurlanden leven de laatste weken op zeer gespannen voet en beschuldigen elkaar van aanvallen en militaire grensoverschrijdingen. In zijn toespraak waarschuwde Karzai Islamabad nogmaals het niet te wagen zich in Afghaanse aangelegenheden te mengen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden