VS maakten jaren jacht op aangehouden Anas al-Libi

Het zaterdag in Libië opgepakte al-Qaedakopstuk Anas al-Libi stond jarenlang hoog op de lijst van door de Verenigde Staten gezochte terroristen. Zijn arrestatie werd zaterdagavond laat (plaatselijke tijd) bevestigd door het Amerikaanse ministerie van Defensie.

Anas al-Libi, zaterdag in Tripoli door Amerikaanse speciale troepen opgepakt. De foto werd in 2001 na de aanslagen van 11 september verspreid en dateert mogelijk uit de jaren 90.Beeld getty

De 49-jarige al-Libi, wiens echte naam Nazih Abdul-Hamed al-Ruqai luidt, wordt in verband gebracht met de aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Tanzania en Kenia op 7 augustus 1998. Daarbij kwamen 220 mensen om het leven.

Behoorlijke klap
Pentagon-woordvoerder George Little zei dat al-Libi 'op dit moment wordt vastgehouden door het Amerikaanse leger op een veilige locatie buiten Libië'. Aangenomen wordt dat de kern van de terreurorganisatie al-Qaeda, waarvan al-Libi deel zou hebben uitgemaakt, met diens uitschakeling een behoorlijke klap is toegebracht.

De actie voor de aanhouding van al-Libi vond plaats in Tripoli en zou zijn uitgevoerd door de Delta Force, een speciale eenheid van het Amerikaanse leger die de antiterrorismeoperatie in Noord-Afrika leidt. Al-Libi, op wiens hoofd de FBI een premie van 5 miljoen dollar had gezet, zou zijn teruggekeerd naar zijn geboorteland Libië tijdens de burgeroorlog die in 2011 leidde tot de afzetting van de later gedode leider Muammar Kadhafi.

Autoruiten ingeslagen
Een konvooi van drie auto's zou, aldus een verklaring van al-Libi's broer Nabih, zijn afgereden op de woning van al-Libi, waar de verdachte terrorist na moskeebezoek zijn auto aan het parkeren was. De auto van al-Libi werd omsingeld, waarop de ruiten ervan werden ingeslagen.

Nadat het vuurwapen van de verdachte in beslag was genomen, kon hij betrekkelijk eenvoudig worden weggevoerd. Volgens zijn broer is al-Libi's echtgenote vanuit de woning getuige geweest van de actie en omschreef ze de aanvallers als buitenlands ogende, gewapende 'commando's'.

Computerspecialist
Al-Libi zou zich voor al-Qaeda vooral bezighouden met het computerverkeer. Hij studeerde onder meer elektrotechniek aan de universiteit van Tripoli en genoot een reputatie als anti-Kadhafi-activist. Begin jaren 90 zou hij, tegelijkertijd met al-Qaedaoprichter Osama bin Laden, in Soedan hebben verbleven. In 1995 dook hij op in Groot-Brittannië, waar hem politiek asiel werd verleend.

Hij woonde er in Manchester en werd in 1999 door de politie aangehouden vanwege mogelijke betrokkenheid bij de aanslagen op de Amerikaanse ambassades een jaar eerder. Wegens gebrek aan bewijs werd hij vrijgelaten, waarna hij Groot-Brittannië ontvluchtte.

Geheime gevangenissen
De FBI plaatste hem op de lijst met meest gezochte terroristen die werd opgesteld na de aanslagen van 11 september 2001. Sindsdien is een aantal keren melding gemaakt van zijn arrestatie. De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch stelde in 2007 dat al-Libi deel uitmaakte van een groep verdachten die werden vastgehouden in geheime CIA-gevangenissen, maar onderbouwde de claim verder niet.

Het gezin van al-Libi zou een jaar voor de opstand tegen het bewind van Kadhafi zijn teruggekeerd naar Libië. Dat gebeurde nadat Kadhafi's zoon Seif al-Islam een verzoeningspoging had ondernomen met verschillende militanten die het geweld moesten afzweren. Tijdens de daaropvolgende strijd tegen het regime zou een zoon van al-Libi zijn omgekomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden