VS laat aanklacht gevangenen Guantanamo Bay vallen

Terreurverdachte Binyam Mohamed, rechts, met zijn advocaat tijdens een zitting op Guantanamo Bay, Cuba.. TekeningAP/Janet Hamlin Beeld
Terreurverdachte Binyam Mohamed, rechts, met zijn advocaat tijdens een zitting op Guantanamo Bay, Cuba.. TekeningAP/Janet Hamlin

SAN JUAN/LONDEN - Het Amerikaanse ministerie van defensie heeft de aanklachten wegens oorlogsmisdaden tegen vijf gedetineerden in Guantanamo Bay laten vallen nadat een voormalige aanklager in de zaken geklaagd had dat het leger voor de verdachten voordelige informatie achterhield. Dat heeft een woordvoerder van het leger dinsdag bekendgemaakt.

De eerste Amerikaanse rechtszaken wegens oorlogsmisdaden sinds de Tweede Wereldoorlog worden in toenemende mate bekritiseerd, niet in het minst door aanklagers die vermoedelijke terroristen moeten vervolgen. Het laten vallen van de aanklachten tegen de vijf mannen in Guantanamo Bay volgt op kritiek van hun aanklager, Darrel Vandeveld. Vandeveld trok zich vorige maand terug uit een andere zaak, omdat hij beweerde dat het leger bewijzen achterhield die in het voordeel van de verdediging waren.

Het hoofd van de aanklagers gaat nu het beschikbare bewijsmateriaal in de vijf zaken herzien, met geheime diensten overleggen en een geschikte aanpak voor iedere afzonderlijke zaak uitwerken. De vijf gedetineerden, Noor Uthman Muhammed, Binyam Mohamed, Sufyiam Barhoumi, Ghassan Abdullah al Sharbi en Jabran Said Bin al Qahtani, komen dus nog niet vrij, omdat de aanklachten in een later stadium weer vernieuwd kunnen worden. Waarschijnlijk gebeurt dat over een maand, na de Amerikaanse presidentsverkiezingen.
Het is de zoveelste tegenslag voor de Amerikaanse autoriteiten om zogenaamde 'illegale vijandelijke strijders' te vervolgen. Ook in eerdere zaken werd om verschillende redenen besloten te stoppen met de vervolging van gedetineerden.

Een van de vijf gedetineerden, Binyam Mohamed, beweert dat hij is gemarteld toen hij in Marokko werd vastgehouden. De Ethiopische vluchteling kwam op zijn 15e naar Groot-Brittannië. Hij werd door de Verenigde Staten aangeklaagd op verdenking van het samenzweren met leiders van Al-Qaida om met een vuile bom een aanslag te plegen op burgers.

Mohamed werd in april 2002 in Pakistan opgepakt, waarna hij volgens eigen zeggen achttien maanden in Marokko werd vastgehouden. Daar zou hij zijn gemarteld voor hij naar een gevangenis van de CIA in Afghanistan werd overgebracht en later uiteindelijk naar Guantanamo Bay.
Omdat hij in Pakistan ook door leden van de Britse geheime dienst werd ondervraagd, hebben de advocaten van Mohamed Groot-Brittannië aangeklaagd om inzage te krijgen in documenten die kunnen aantonen dat hij gemarteld is. De documenten bevatten gegevens van zowel de Amerikaanse als de Britse geheime diensten die de omstandigheden waarin hij werd vastgehouden beschrijven.

Daarnaast wachten zijn advocaten een beslissing van de Britse Hoge Raad af, die de Amerikaanse en Britse regeringen kan dwingen documenten over Mohameds zaak vrij te geven. Geen van beide regeringen heeft laten weten of hij ooit naar Marokko is gestuurd.
Al Sharbi komt uit Saudi-Arabië en wordt ervan verdacht op afstand bedienbare explosieven tegen Amerikaanse troepen in Afghanistan te hebben willen gebruiken. Hij wordt sinds 2002 op Guantanamo vastgehouden. Ook de Saudische Al Qahtani wordt ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij een terreurtak van Al-Qaida die explosieven produceerde.

Barhoumi komt uit Algerije en zou leden van Al-Qaida hebben getraind in het gebruik van explosieven. Samen met Al Sharbi en Al Qahtani werd hij in 2002 in Pakistan opgepakt. De Sudanees Muhammed wordt ervan beschuldigd wapeninstructeur in een trainingskamp te zijn geweest. Later zou hij leiding aan zo'n kamp hebben gegeven. (AP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden