VS kondigen nieuwe sancties aan tegen bedrijven Iran

De Verenigde Staten hebben zondag nieuwe sancties opgelegd aan elf bedrijven en personen die betrokken waren bij de productie van ballistische raketten door Iran. Dat heeft het ministerie van Financiën in Washington bekendgemaakt.

De deal betekent dat 'Iran geen nucleaire bom krijgt', zei president Obama.Beeld getty

De Amerikaanse regering heeft het afkondigen van de maatregelen twee weken opgehouden. Gedurende die periode werd met Iran intensief onderhandeld over de vrijlating en uitruil van gevangenen. Inmiddels zijn in Teheran vijf Amerikanen vrijgelaten en op een vliegtuig gezet. In de VS zijn Iraniërs vrijgelaten.

Op de lijst van Financiën staat onder meer het bedrijf Mabrooka Trading, dat is gevestigd in de Verenigde Arabische Emiraten. Ook staan er personen uit Iran op de lijst.

Het Internationale Energieatoomagentschap (IAEA) in Wenen maakte zaterdag bekend dat Iran alle afspraken van het atoomakkoord uit 2015 is nagekomen. Dat houdt in dat de sancties tegen het land worden opgeheven.

President Rohani van Iran.Beeld AFP

'Geen bom voor Iran'

Volgens Amerikaanse president Barack Obama hebben de VS voor Iran alle wegen naar een nucleair wapenarsenaal afgesneden. De deal betekent dat 'Iran geen nucleaire bom krijgt', zei hij.

Obama herhaalde dat de VS sancties zullen blijven opleggen vanwege het ontwikkelen van ballistische raketten, maar zei ook dat hij goede hoop had dat het atoomakkoord Iran zal motiveren tot een meer constructieve samenwerking met de rest van de wereld.

De gevangenenruil noemde hij een voorbeeld van wat er mogelijk is met 'sterke, Amerikaanse diplomatie'. 'Deze dingen herinneren ons eraan wat we kunnen bereiken als we leiden met kracht en wijsheid', aldus Obama.

Keerpunt

Op dat nieuws werd door president Hassan Rohani positief gereageerd. De economie in Iran zal 5 procent groeien nu de sancties zijn opgeheven, zei Rohani zondag in een toespraak. Het land heeft volgens hem wel buitenlandse investeringen nodig om de economie te stimuleren. Rohani zei ook dat het atoomakkoord kan worden gebruikt als blauwdruk voor het oplossen van regionale problemen.

Zaterdag noemde Rohani het atoomakkoord al 'een keerpunt' voor de economie van zijn land en 'een gouden bladzijde' in de Iraanse geschiedenis. Iedereen is gelukkig met de deal, aldus Rohani, behalve Israël, oorlogszuchtige buurlanden en hardliners in het Amerikaanse Congres.

Er is wereldwijd overwegend positief gereageerd op het afschaffen van de sancties tegen Iran, maar veel wereldleiders benadrukken tegelijkertijd dat waakzaamheid geboden blijft.

'Iran schendt nog steeds de resoluties van de Veiligheidsraad van de VN met zijn programma voor ballistische raketten, daarom moeten er nieuwe sancties komen', zei Hillary Clinton, vlak nadat bekend werd dat Iran zich houdt aan de afspraken uit het atoomverdrag. Als ze aan het einde van het jaar zou worden gekozen tot nieuwe president van de Verenigde Staten zou ze Iran met wantrouwen blijven benaderen.

Ook de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei in een reactie dat zijn land op zijn hoede blijft voor Iran. 'We blijven de negatieve activiteiten van Iran in de gaten houden en zullen alle maatregelen nemen die nodig zijn om ons te blijven verdedigen.' Volgens Netanyahu geeft Iran de zoektocht naar nucleaire wapens niet op. Hij riep de wereldmachten op alert te blijven.

Hillary ClintonBeeld epa

Positieve reacties

VN-chef Ban Ki-moon was tevreden over de gevangenenruil tussen de twee en het opheffen van sancties door de VS. De twee landen moeten nu samenwerken om tot een 'veiliger toekomst' te komen, zei Ban zondag tijdens een bezoek aan Abu Dhabi. 'Nu is het moment om meer samen te werken in andere belangrijke zaken door met elkaar in gesprek te gaan.'

Ook in Europa waren de reacties positief. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius liet weten tevreden te zijn met de volledige inwerkingtreding van het nucleaire akkoord met Iran. Hij hoopt op eenzelfde 'samenwerkingsgeest' voor 'alle regionale uitdagingen'.

'Het nucleair akkoord met Iran, waarin Groot-Brittannië een belangrijke rol heeft gespeeld, maakt van het Midden-Oosten en de rest van de wereld een veiligere plaats', zo reageerde de Britse buitenlandminister Philip Hammond.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier noemde de inwerkingtreding van het akkoord een 'historisch succes voor de diplomatie'. 'Vanaf vandaag weten we dat Iran alle afspraken die in Wenen werden gemaakt, volledig naleeft', aldus Steinmeier. 'Het Iraanse nucleaire programma zal nu streng gecontroleerd worden. Daardoor wordt de ontwikkeling van nucleaire wapens in Iran op een betrouwbare en gecontroleerde manier tegengehouden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden