VS klaagt banken aan, prospectus 'misleidend en leugenachtig'

De Amerikaanse regering heeft zeventien financiële instanties, waaronder de grootste Amerikaanse banken, aangeklaagd voor het verstrekken van risicovolle hypothecaire leningen aan hypotheekbanken Fannie Mae en Freddie Mac. De twee hypotheekbanken hadden miljarden aan hypothecaire leningen in de boeken staan die waardeloos bleken toen de huizenmarkt in 2008 instortte.

AP/Redactie
JP Morgan Chase is één van de aangeklaagde banken. Beeld EPA
JP Morgan Chase is één van de aangeklaagde banken.Beeld EPA

De aanklachten zijn gisteren ingediend door het Agentschap voor de Financiering van Huisvesting (FHFA), de instantie die Fannie Mae en Freddie Mac reguleert. Onder de aangeklaagde banken bevinden zich instanties als Bank of America, Citigroup, JP Morgan Chase en Goldman Sachs.

Ruim 137 miljard euro
In totaal hadden Fannie Mae en Freddie Mac voor omgerekend ruim 137 miljard euro aan risicovolle hypothecaire leningen in de boeken staan.

Het FHFA heeft niet aangegeven hoe hoog de schadevergoeding is die ze van de banken eisen. Het agentschap wil dat de aankoop van de leningen wordt teruggedraaid, de verliezen worden gecompenseerd en de kosten voor de rechtszaak worden vergoed.

Te rooskleurig
Volgens de aanklachten, die werden ingediend in New York en Connecticut, werden de leningen verkocht met prospectussen 'die misleidende of ronduit leugenachtige verklaringen bevatten'. Daarnaast werd volgens het FHFA het vermogen van de leners achter de hypotheken om hun schuld terug te betalen te rooskleurig voorgesteld.

Niet alleen Amerikaanse instanties zijn aangeklaagd. Ook Europese bedrijven als Credit Suisse, Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland en Société Générale worden in de aanklacht genoemd.
slot

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden