VS: Israël zal Iran nog niet aanvallen

Het staat nog niet vast dat Israël op korte termijn luchtaanvallen zal uitvoeren op nucleaire installaties in Iran. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie Leon Panetta gisteren gezegd.

Redactie
Minister van Defensie Leon Panetta (links) gisteren in het Pentagon. Naast hem de hoogste legerbaas Martin Dempsey. Beeld getty
Minister van Defensie Leon Panetta (links) gisteren in het Pentagon. Naast hem de hoogste legerbaas Martin Dempsey.Beeld getty

Tijdens een persconferentie in het Pentagon zei Panetta dat hij erop rekent dat er nog ruimte is om te onderhandelen over een diplomatieke oplossing van het conflict.

Panetta's commentaar volgt op het aanzwellende gerucht dat Israël zou hebben besloten Iran op zeer korte termijn aan te vallen. Dat zou gebeuren uit vrees voor de Iraanse ambitie voor de ontwikkeling van een eigen kernwapen, dat een ontwrichtende uitwerking kan hebben op de situatie in het Midden-Oosten.

Laatste uitweg
Panetta legde twee weken geleden nog een bezoek af aan Israël. Hij hield verslaggevers in het Pentagon gisteren voor dat militaire actie door alle betrokkenen wordt gezien als laatste uitweg.

Zijn opmerkingen staan haaks op de waarschuwingen die de laatste dagen opklonken in het Israëlische kamp. De Israëlische ambassadeur in de Verenigde Staten zei maandag tegen nieuwszender CNN dat de klok van Israël in dit verband sneller tikt dan die van Washington.

Vertragend
Iran houdt vol dat zijn nucleaire activiteiten alleen zijn bedoeld voor vreedzame doeleinden. Militaire analisten verwachten dat een Israëlische aanval de mogelijke ontwikkeling van een kernwapen door Iran niet kan tegenhouden, maar hooguit vertragend werkt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden