VS houden dood 'toppunt van slechtheid' nauwlettend in de gaten

De Verenigde Staten meldden dat ze berichten over de dood van de Noord-Koreaanse leider nauwlettend volgen. 'De president is ingelicht en we houden goed contact met onze bondgenoten Zuid-Korea en Japan', zei een woordvoerder van het Witte Huis vandaag.

De aankondiging van de dood van Kim Jong-il op de staatszender gebeurde door een snikkende nieuwslezeres. Beeld Reuters
De aankondiging van de dood van Kim Jong-il op de staatszender gebeurde door een snikkende nieuwslezeres.Beeld Reuters

Obama belde dan ook kort na het nieuws met de Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak. De twee kwamen overeen nauw samen te werken nu de macht in Noord-Korea wordt overgedragen aan Kim Jong-un, de zoon van de overleden dictator.
Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton is geïnformeerd over de gebeurtenissen. De hoge functionarissen lieten zich verder niet uit over Kim Jong-il.

Toppunt van slechtheid

Maar parlementslid Don Manzullo, voorzitter van de commissie voor Oost-Azië, reageerde minder genuanceerd. Hij noemde Kim Jong-il 'het toppunt van slechtheid'. Manzullo wees erop dat Kim kernwapens probeerde te ontwikkelen en het Westen provoceerde: 'Hij was een dictator van het slechtste soort. Hij regeerde zijn land met ijzeren vuist en bezorgde zijn inwoners voortdurend pijn en misère. We hopen dat zijn dood een kans is om de weg naar democratie in te slaan.'

Een voormalig woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwde voor onzekere tijden. 'Er kunnen provocaties komen de komende tijd als hij zich wil bewijzen', aldus Philip J. Crowley via Twitter. 'Als Noord-Korea een normaal land was, dan zou de dood van Kim Jong-il een mogelijkheid bieden voor een Noord-Koreaanse lente. Maar dit is geen normaal land.'

Japan

De regering van Japan is inmiddels voor spoedberaad bijeengekomen naar aanleiding van de dood van Kim Jong-il. Enkele minuten na de bekendmaking door de officiële media van Noord-Korea annuleerde premier Yoshihiko Noda een toespraak. Hij haastte zich naar zijn bureau waar hij beraadslaagde met zijn belangrijkste ministers.
De premier heeft functionarissen direct opdracht gegeven meer informatie te verzamelen over Noord-Korea. Hij werkt daarvoor samen met de Verenigde Staten, China en Zuid-Korea en hoopt zo voorbereid te zijn op allerlei mogelijke gebeurtenissen in de nasleep van het overlijden van de dictator.

EU

En ook de Europese Unie heeft gezegd de situatie in Noord-Korea nauwlettend in de gaten te houden. Brussel staat in contact met zijn strategische partners voor overleg over de mogelijke gevolgen.
Dat maakte een woordvoerder van EU-buitenlandchef Catherine Ashton in een korte reactie bekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden