Update

VS herzien maatregelen luchthavens

Een politieagent doorzoekt zaterdag met zijn speurhond tassen van reizigers op Detroit Metropolitan Airport. De 23-jarige Nigeriaan Farouk Abdulmutallab heeft vrijdagavond geprobeerd een toestel van Northwest Airlines op te blazen, dat van Schiphol onderweg was naar naar Detroit. ANP Beeld
Een politieagent doorzoekt zaterdag met zijn speurhond tassen van reizigers op Detroit Metropolitan Airport. De 23-jarige Nigeriaan Farouk Abdulmutallab heeft vrijdagavond geprobeerd een toestel van Northwest Airlines op te blazen, dat van Schiphol onderweg was naar naar Detroit. ANP

WASHINGTON - Ondanks het ogenschijnlijke gemak waarmee een Nigeriaan met explosieven aan boord van een vliegtuig wist te geraken met het doel dat op te blazen, is de Amerikaanse regering van mening dat het veiligheidssyteem voor de luchtvaart goed functioneert. Wel heeft president Barack Obama opdracht gegeven te onderzoeken hoe bepaalde reizigers precies op een lijst van verdachte personen belanden en hoe explosieven op passagiers kunnen worden gedetecteerd.

''Ik wil benadrukken dat het systeem werkt'', zei de Amerikaanse minister van binnenlandse veligheid Janet Napolitana zondag tegen CNN. ''Dit was een individu, letterlijk, tussen duizenden die jaarlijks vliegen en duizenden vluchten. Bovendien werd hij gestopt voor er schade werd aangericht.'' De hoogste Republikein in de commissie voor binnenlandse veiligheid van het Huis van Afgevaardigden, Peter King, was echter van mening dat de luchthavenveiligheid op 'ieder vlak faalde'.

De 23-jarige Umar Farouk Abdulmutallab werd in november op een Amerikaanse lijst van verdachte personen geplaatst, maar er was onvoldoende bekend om te bepalen of er een dreiging van hem uitging en of hij om die reden uit vliegtuigen geweerd zou moeten worden. Ook in Groot-Brittannië stond hij op een dergelijke lijst, nadat in mei een nieuwe aanvraag voor een visum was afgewezen. Vorig jaar studeerde Abdulmutallab in Groot-Brittannië af voor de opleidingen bouwkunde en zakelijke dienstverlening. Onderzocht wordt of hij hier radicaliseerde.

Vorige maand kwam Abdulmutallab opnieuw onder de aandacht van Amerikaanse inlichtingendiensten toen zijn familie in Nigeria alarm had geslagen toen twee maanden lang niets meer van hem was vernomen. Zijn vader nam contact op met de Nigeriaanse veiligheidsdiensten en nadien ook met internationale veiligheidsdiensten, in de hoop dat deze zijn zoon zouden weten op te sporen.

Volgens veiligheidsdeskundigen kunnen apparaten die een korte luchtstoot uitblazen over een passagier en die deeltjes hieruit kunnen analyseren, explosieven detecteren van de soort die Abdulmutallab bij zich droeg. Ook kunnen explosieven worden opgespoord door speciale daarvoor getrainde honden of door met speciale wattenstaafjes monsters te nemen van een reiziger. Vooralsnog gaan de meeste passagiers alleen door een metaalpoortje, die wel metalen maar geen explosieven kan waarnemen.

Sinds vrijdag gelden op luchthavens nog strengere veiligheidsmaatregelen en reizigers zijn gewaarschuwd dat zij als gevolg hiervan grotere vertragingen kunnen oplopen. (AP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden