VS herdenkt 'I have a dream'-rede King

Met een dienst in de Mount Airy-baptistenkerk in Washington begint woensdag de herdenking van de I have a dream (Ik heb een droom)-toespraak van Martin Luther King. Het is de bekendste rede van de geweldloze strijder voor de rechten van de Afro-Amerikanen, die in 1964 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg en nog geen 4 jaar later in de stad Memphis werd vermoord.

Sculptuur van Martin Luther King in Washington, DC. Beeld AFP
Sculptuur van Martin Luther King in Washington, DC.Beeld AFP

Het hoogtepunt is volgende week woensdag, als het precies 50 jaar geleden is dat King voor het Lincoln Memorial in Washington zijn beeld schetste van een Amerika zonder rassendiscriminatie en met gelijke rechten voor alle inwoners. Dan houdt Barack Obama, de eerste zwarte Amerikaanse president, een toespraak op precies dezelfde plek als King.

Ook de oud-presidenten Jimmy Carter en Bill Clinton, beiden Democraten uit het zuiden, houden dan een rede. Om 21.00 uur (Nederlandse tijd) luiden de klokken op tientallen plaatsen in de VS. Op dat tijdstip sprak King de ongeveer 250.000 deelnemers aan de mars toe.

100.000 mensen
Zaterdag worden ongeveer 100.000 mensen verwacht bij een nieuwe mars naar Washington. De rede van King was de afsluiting van de Mars naar Washington, waarvan hij een van de zes organisatoren was en die de volksvertegenwoordiging onder druk moest zetten om mee te werken aan gelijkberechtiging voor de afro-Amerikanen. Kings oudste zoon en de strijder voor de burgerrechten Al Sharpton hebben die manifestatie georganiseerd.

De mars van zaterdag concentreert zich op een reeks problemen als de werkloosheid, het geweld, gelijke rechten voor vrouwen en de immigratie. Tot de sprekers behoren familieleden van Trayvon Martin, de zwarte tiener die door een blanke burgerwacht in Florida werd doodgeschoten, en het Democratische lid van het Huis van Afgevaardigden John Lewis. Hij is de enige organisator van de Mars naar Washington die nog in leven is.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden