Update

VS helpen bij onderzoek bom Beiroet

De Verenigde Staten gaan Libanon helpen bij het onderzoek naar de bomaanslag in Beiroet waardoor vrijdag veiligheidschef Wissam al-Hassan omkwam. Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft de Libanese premier Najib Mikati assistentie toegezegd.

Redactie
Betogers in de Libanese hoofdstad Beiroet hebben zondag geprobeerd het hoofdkwartier van de regering te bestormen. Militairen schoten in de lucht en zetten traangas in om de honderden boze demonstranten tegen te houden. Beeld reuters
Betogers in de Libanese hoofdstad Beiroet hebben zondag geprobeerd het hoofdkwartier van de regering te bestormen. Militairen schoten in de lucht en zetten traangas in om de honderden boze demonstranten tegen te houden.Beeld reuters

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is niet opgeëist, maar in Libanon en door onder meer Frankrijk is naar Syrië gewezen. Hassan was een tegenstander van het Syrische regime van president Bashar al-Assad. Hij leidde destijds het onderzoek dat impliceerde dat Syrië en Hezbollah achter de aanslag zaten op de populaire Libanese premier Rafik al-Hariri in 2005.

Onrustig
Sinds de dood van Hassan is het zeer onrustig in Libanon. De afgelopen dagen en in de nacht van zondag op maandag kwam het zelfs tot schietpartijen in Beiroet. Betogers eisten het vertrek van premier Mikati. Hij bood zaterdag weliswaar zijn ontslag aan, maar president Michel Suleiman vroeg hem aan te blijven.

Een meerderheid binnen de regering van Libanon steunt het Syrische regime. De religieuze groepen in Libanon zijn verdeeld. Er zijn groeperingen, onder meer veel sjiieten, die achter de Syrische regering staan. Zij staan lijnrecht tegenover degenen, vooral soennieten, die achter de rebellen staan. De vrees bestaat daarom dat het conflict in Syrië overslaat naar Libanon.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden