VS hebben al hun MH17-data overgedragen aan Nederland

De Verenigde Staten hebben alle data die ze over de crash van vlucht MH17 hebben, overgedragen aan Nederland en de internationale luchtvaartautoriteit ICAO. Dat heeft de Amerikaanse onderminister voor Europese Zaken, Victoria Nuland, in Washington gezegd. De informatie is onder meer afkomstig van een AWACS-radarvliegtuig en van satellieten.

Wrakstukken van het vliegtuig MH17, afgelopen zomer. Beeld AFP
Wrakstukken van het vliegtuig MH17, afgelopen zomer.Beeld AFP

'We hebben alle informatie, inclusief geheime informatie, gegeven aan de Nederlanders die de onderzoekers zijn en aan ICAO', verklaarde de bewindsvrouw tijdens een bijeenkomst bij de conservatieve denktank American Enterprise Institute. 'Als de Nederlanders de zaak uitrollen, zullen ze ons waarschijnlijk vragen van enige informatie de geheimhouding op te heffen en ik denk dat we op dat vlak wel hulp kunnen bieden.'

De onderminister dringt er bij Nederland en de ICAO op aan meer informatie op te vragen bij Rusland. 'Omdat er wel heel gekke theorieën komen uit de Russische propagandamachine.'

Joustra krijgt zin
Anderhalve week geleden zei voorzitter Tjibbe Joustra van de Onderzoeksraad voor Veiligheid nog dat de raad beelden mist 'die we wel willen hebben'. Zonder landen bij naam te noemen stelde hij vervolgens: 'als je de beelden wilt hebben, moeten ze wel beschikbaar worden gesteld door de landen. Daar is soms wel enige aarzeling bij'.

Volgens Nuland zijn de woorden van minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry enkele dagen na de ramp de beste informatie die door de VS in de openbaarheid zijn gebracht. De minister zei toen dat Washington beschikt over data met betrekking tot de baan van een BUK-luchtdoelraket die is afgevuurd uit opstandelingengebied in het oosten van Oekraïne. Met die raket zou de Boeing 777 zijn neergehaald, waardoor 298 mensen omkwamen.

Victoria Nuland. Beeld EPA
Victoria Nuland.Beeld EPA

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden