VS-gezant Bolivia uit

LA PAZ - De Boliviaanse president Evo Morales heeft de Amerikaanse ambassadeur in La Paz opgedragen het land te verlaten wegens zijn rol in 'de samenzwering tegen de democratie'. Morales zei gisteren in een door radio en televisie uitgezonden rede: ''Ambassadeur Philip Goldberg helpt degenen die willen dat Bolivia uiteenvalt. Hij moet meteen naar zijn land terugkeren.''

Het ministerie van Buitenlandse zaken in Washington noemde de beschuldigingen 'volstrekt ongegrond'. Morales' besluit valt samen met een toename van het verzet tegen zijn bewind in provincies als Santa Cruz. Volgens een verslaggever van de Spaanse krant El País in Bolivia zijn de afgelopen dagen in Santa Cruz en Tarija, een andere opstandige provincie, zo'n twintig overheidsgebouwen aangevallen. In de stad Santa Cruz had een extreem rechtse groepering de leiding over de protestacties. Gebouwen van de regeringsgetrouwe televisie-omroep werden vernield.

Sommige relschoppers hadden hakenkruisen op hun auto's geschilderd. Volgens de regering-Morales staat de leider van de werkgevers in Santa Cruz, Branco Marincovic, 'aan het hoofd van een fascistische organisatie'.

Leger en politie in Santa Cruz konden de betogers op veel plaatsen niet de baas. De betogers stalen geweren en pistolen van onervaren dienstplichtige soldaten, aldus El País. Morales, de eerste indiaanse president van Bolivia, is al geruime tijd verwikkeld in een machtsstrijd met de gouverneurs van de rijkste provincies van het land, die tegen de zin van de linkse president meer autonomie nastreven. De bestuurders van die regio's zien niets in het voornemen van Morales de grondwet op ingrijpende wijze te veranderen ten gunste van de arme, overwegend indiaanse bevolking.

Stakingen, opstanden, wegblokkades en sabotage van de aardgasexport leidden tot een steeds grimmiger sfeer. Volgens geruchten zal Morales de staat van beleg afkondigen, hetgeen door de oppositie wordt beschouwd als een oorlogsverklaring. (HET PAROOL)

Bolivia is niet gesteld op buitenlanders die haar democratie ondermijnen. Foto EPA/Martin Alipaz Beeld
Bolivia is niet gesteld op buitenlanders die haar democratie ondermijnen. Foto EPA/Martin Alipaz
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden