VS geven materiaal gifgasaanval vrij

Het Witte Huis is van plan vrijdag materiaal van de inlichtingendiensten over de gifgasaanval vorige week in Syrië vrij te geven. Dat heeft een regeringsfunctionaris in Washington gezegd. Het is nog niet duidelijk wanneer het materiaal te zien is.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. Beeld AFP
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry.Beeld AFP

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, zal naar verwachting om 18.30 uur Nederlandse tijd een verklaring afleggen, aldus een regeringsfunctionaris.

In het Witte Huis wordt intensief overleg gevoerd over een mogelijke strafexpeditie tegen het regime van president Bashar al-Assad wegens de gifaanval. Het openbaar maken van nieuw bewijsmateriaal wordt gezien als een volgende stap naar een militaire operatie van de Verenigde Staten tegen Assad. Eerder had Washington gezegd dat met inzetten van chemische wapens 'een rode lijn' wordt overschreden.

Kerry zei deze week dat het voor hem vaststaat dat de Syrische strijdkrachten vorige week woensdag in plaatsen bij de hoofdstad Damascus gifgas hebben gebruikt. Zeker 355 mensen kwamen toen om, aldus de organisatie Artsen zonder Grenzen. Volgens de Syrische oppositie werden meer dan 1000 mensen gedood.

De bekendmaking van nieuw bewijsmateriaal komt een dag nadat het Britse Lagerhuis zich tegen een motie voor militair ingrijpen had uitgesproken.

Rutte: nog geen onomstotelijk bewijs
De Nederlandse regering heeft nog geen 'onomstotelijk bewijs' gezien dat er in Syrië een gifgasaanval heeft plaatsgehad en dat het regime van president Bashar al-Assad er achter zit. Premier Mark Rutte zei dat vrijdag na de ministerraad.

Het kabinet houdt er aan vast dat de VN-inspecteurs eerst hun onderzoek afronden. 'De waarheid moet boven tafel komen en de uitkomsten moeten in de Verenigde Naties worden besproken', aldus Rutte. De Veiligheidsraad is daarvoor de aangewezen plek, vindt hij. Hij wilde niet speculeren over de situatie die ontstaat als Rusland of China een resolutie van de Veiligheidsraad tegenhouden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden