PlusAchtergrond

VS geeft Turkije vrij baan in Syrië

Koerden demonstreerden zondag tegen het vertrek van Amerikaanse troepen.Beeld AFP

De Verenigde Staten trekken zich terug en Turkije mag de boel opknappen in Noord-Syrië. Koerdische bondgenoten van de VS staan daardoor in de kou. 

Turkije gaat beginnen aan zijn operatie in Noord-Syrië. Na een gesprek tussen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Turkse collega Recep Erdogan verklaarde het Witte Huis gisteravond dat de VS niet zal ingrijpen. “Het Amerikaanse leger neemt geen deel aan deze operatie en zal zich terugtrekken uit het gebied,” aldus het Witte Huis.

In het noorden van Syrië waren nog zo’n duizend Amerikaanse soldaten gestationeerd. Internationale persbureaus berichtten dat Amerikaanse troepen vanochtend uit het gebied Tell Abyad en Ras al-Ayn vertrokken zijn.

Terroristische organisatie

De Turkse aanval richt zich vermoedelijk op de Koerdische Volksbeschermingseenheden YPG, die in het gebied gevestigd zijn. De YPG was vier jaar lang Amerika’s belangrijkste bondgenoot in de regio in de strijd tegen het zelfuitgeroepen kalifaat Islamitische Staat (IS), maar in de ogen van de Turken is de YPG net zo goed een terroristische organisatie als IS.

In ruil voor het Amerikaanse terugtrekken zal Turkije zich ontfermen over de IS-strijders die het Amerikaanse leger nu in het gebied gevangenhoudt. Trump vroeg leiders van Europese landen waar veel van de strijders vandaan komen, ze terug te nemen. Daaraan werd geen gehoor gegeven. ‘De VS heeft Frankrijk, Duitsland en andere Europese landen keer op keer gevraagd hen terug te nemen, maar zij weigerden dit,’ aldus het Witte Huis gisteren. ‘De VS zal niet langer verantwoordelijk voor hen zijn over de rug van de Amerikaanse belastingbetaler.’

Bufferzone

Erdogan dreigt al maanden met een militaire aanval tegen de YPG in Noord-Syrië. Om dit te voorkomen stemde Washington in augustus in met de wens van Ankara voor een bufferzone in Syrië. In dat 480 kilometer lange en 30 kilometer brede gebied op Syrisch grondgebied wil Erdogan twee miljoen vluchtelingen die nu in Turkije verblijven, onderbrengen.

Onderdeel van die overeenkomst was dat de YPG de bufferzone zou verlaten. Dat zou gefaseerd gaan. Zo wilde de VS tegemoetkomen aan de wensen van Erdogan en tegelijkertijd zijn bondgenoot niet verraden.

De VS zou volgens Erdogan echter moedwillig zand in de motor strooien, en weinig doen om die bufferzone vrij te maken. Aanvankelijk zouden Amerikaanse en Turkse troepen samen een commandocentrum vestigen om de veiligheid in de bufferzone te waarborgen, maar het lijkt erop dat de VS nu zijn handen volledig van de situatie aftrekt en de Koerden aan hun lot overlaat. Erdogan zegt alsnog een bufferzone te willen oprichten; hij zal hier nu alleen de verantwoordelijkheid voor dragen.

Bloedig front

Gevreesd wordt voor een nieuw bloedig front in Syrië, waar al acht jaar oorlog woedt. Het wegvallen van de Amerikanen zou de Koerden ertoe kunnen brengen toenadering te zoeken bij Assads regering. Duidelijk is in elk geval dat de YPG zich niet gewonnen zal geven. De militie zei zaterdag geen middelen te schuwen als Turkije Syrië binnenvalt.

In een statement dreigde de YPG op de Syrische nieuwswebsite Al-Masdar News zelfs met een ‘totale oorlog’. “We zullen niet twijfelen om terug te slaan.” 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden