VS gaat met Taliban onderhandelen

De Verenigde Staten gaan directe vredesonderhandelingen houden met de Taliban. Dat heeft het Witte Huis dinsdag aangekondigd.

Afghaanse militairen in opleiding trainen met houten geweren. Beeld ANP
Afghaanse militairen in opleiding trainen met houten geweren.Beeld ANP

De eerste ontmoeting zal de komende dagen plaatsvinden in Doha, de hoofdstad van Qatar, waar de Taliban een kantoor zal openen. De Afghaanse president Hamid Karzai heeft gezegd dat zijn regering ook een delegatie zal sturen.

Amerikaanse officials lieten weten dat gevangenenruil een van de onderwerpen is bij de besprekingen, maar dat de eerste weken vooral zullen worden gebruikt om elkaars agenda te verkennen. Een voorwaarde voor de onderhandelingen is dat de Taliban geen geweld meer gebruikt, de banden met Al Qaeda verbreekt en de Afghaanse grondwet respecteert.

Volgens de VS is dit de eerste stap op een lange weg, waarbij er geen garantie is voor succes.

Overgedragen
De aankondiging komt op de dag dat de NAVO alle veiligheidstaken in Afghanistan heeft overgedragen aan de Afghaanse regering. De NAVO zal de Afghaanse troepen indien nodig nog wel bij operaties ondersteunen, maar deze niet meer plannen of leiden.

De Taliban maakte maandag bekend dat ze een politiek kantoor willen openen in Qatar om onderhandelingen mogelijk te maken. Dinsdag zeiden ze dat het belangrijkste doel was, om 'Afghanen te ontmoeten'. In het verleden weigerden de Taliban elk contact met de regering van Karzai omdat deze zou bestaan uit 'marionetten van de VS'.

De Taliban gaat dus ook praten met de Afghaanse regering. Die gesprekken kunnen van start gaan zodra de Taliban daar hun politieke kantoor hebben geopend, zei de Afghaanse president Hemid Karzai. Mogelijk wordt later vandaag al bekendgemaakt dat het kantoor in de Golfstaat operationeel is.

Politieke oplossing
De Taliban staan voor de oorlog in Afghanistan een politieke oplossing voor, zei hun woordvoerder Zabiullah Mujahid. De Taliban steunen het onderhandelingsproces en zijn bereid alle wettige middelen in te zetten om een eind te maken aan 'de bezetting van Afghanistan', zei hij voorts. Ook dankte hij de leider van Qatar voor diens bereidwilligheid jegens de Taliban.

Eerder dinsdag sprak president Karzai. Hij deed zijn aankondiging tijdens een ceremonie, waarbij de internationale troepenmacht in Afghanistan de verantwoordelijkheid voor de strijd tegen de Taliban formeel overdroeg aan het Afghaanse nationale leger en de politie. De overdracht vond plaats in aanwezigheid van NAVO-seceretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen en vormt een belangrijke mijlpaal in de twaalf jaar durende oorlog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden