VS erkennen gevechtsmissies in Jemen en Somalië

Het Witte Huis heeft voor het eerst gedeeltelijke openheid van zaken gegeven over geheime Amerikaanse militaire operaties tegen Al-Qaeda in Jemen en Somalië. Dat meldt het persbureau AP op basis van bronnen bij de Amerikaanse regering.

Jemen Beeld reuters
JemenBeeld reuters

In een halfjaarlijks rapport aan het Congres, over Amerikaanse gevechtsmissies in het buitenland, wordt voor het eerst door de Amerikaanse regering gesproken over gevechtsmissies die voorheen nooit werden bevestigd: 'directe actie' tegen leden van Al-Qaeda in Jemen en Somalië.

Volgens de bronnen bij de regering vond president Barack Obama het tijd om openheid te geven over deze missies omdat de banden met de regering van Jemen zijn aangehaald, evenals die met regeringen die de extremistische dreiging in Somalië willen tegengaan.

Niet van CIA
Het gaat alleen om militaire operaties van de Amerikaanse strijdkrachten, niet die van de CIA. Hoewel er in het rapport verder niet over de woorden 'directe actie' wordt uitgeweid, is het een bekend militair begrip voor een verscheidenheid aan dodelijk geweld. In het geval van Jemen en Somalië zou het gaan om aanvallen met onbemande vliegtuigen, de zogenoemde drones.

Details over de missies worden niet gegeven. Er wordt alleen bevestigd dat deze hebben plaatsgevonden. Datzelfde geldt voor de liquidatie van terreurverdachten. 'In een beperkt aantal gevallen heeft het Amerikaanse leger directe actie ondernomen in Somalië tegen leden van Al-Qaeda, onder wie diegenen die ook lid zijn van Al-Shabab en die betrokken zijn bij pogingen om terreuraanslagen te plegen tegen de Verenigde Staten en onze belangen', aldus het rapport.

In Jemen heeft leger samengewerkt met de Jemenitische regering om de terreurdreiging van Al-Qaeda op het Arabisch Schiereiland (AQAP) te elimineren. 'Onze gezamenlijke pogingen hebben geresulteerd in directe actie tegen een beperkt aantal AQAP-agenten en leiders in dat land die een terreurdreiging vormen voor de Verenigde Staten en onze belangen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden