VS eist harde opstelling Navo

BRUSSEL - De Verenigde Staten dringt eropaan dat de Navo Rusland zal 'bestraffen voor de inval in Georgië' en voor de kennelijke onwil om zich aan de bestandsovereenkomst te houden, die door beide partijen in het weekeinde werd getekend.

Op weg naar een speciale bijeenkomst met haar collega's van het bondgenootschap, vandaag in Brussel, zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice dat Rusland 'zeer gevaarlijk spel speelt met de VS en de bondgenoten'. Ze waarschuwde dat Washington vastbesloten is de Russen te dwarsbomen 'in hun strategische doel'.

''We zullen Rusland niet toestaan nieuwe grenzen te trekken rond staten die nog geen deel uitmaken van de trans-Atlantische structuur,'' zei Rice, doelend op Georgië en Oekraïne, die beide het lidmaatschap van de Navo nastreven. ''De Navo moet met één stem spreken om duidelijk te maken dat we geen nieuwe grenzen zullen accepteren.''

Er bestaat binnen het bondgenootschap verdeeldheid over de vraag hoe hard het antwoord van de Navo aan Moskou moet en kan zijn. De Amerikanen en de nieuwe lidstaten in Oost-Europa willen daarin zo ver mogelijk gaan, de West-Europese lidstaten, Frankrijk en Duitsland voorop, willen de betrekkingen met Moskou niet al te veel schade toebrengen.

Overigens ontkennen ook de Amerikanen dat zij het permanente overleg van de Navo met Rusland in de Navo-Rusland Raad zouden willen opbreken. ''Maar de relatie is door de Russische actie in Georgië wel van vraagtekens voorzien,'' aldus de Amerikaanse ambassadeur bij het bondgenootschap, Kurt Volker.

Rice zei dat Rusland niet alleen in Georgië zijn spierballen toont. Sinds een half jaar heeft Moskou ook de patrouillevluchten met strategische bommenwerpers langs de Amerikaanse oostkust hervat, zoals die ten tijde van de Koude Oorlog gebruikelijk waren. ''Dat is een gevaarlijk spel,'' zei Rice.

Verwacht wordt dat de Navo vandaag niet veel verder komt dan een herhaalde steunbetuiging aan
Georgië, en zal besluiten de militaire samenwerking met Rusland op een laag pitje te zetten.

Ook vanmorgen wees nog niets erop dat de Russen aanstalten maken hun troepen uit Georgië terug te trekken. Er is volgens waarnemers slechts sprake van verplaatsingen van troepen. Bovendien zou volgens Amerikaanse waarnemers gisteren een Russische eenheid Zuid-Ossetië zijn binnengetrokken met raketinstallaties die de hoofdstad Tbilisi onder vuur kunnen nemen. (HET PAROOL)

Condoleezza Rice (links) ontmoet de Georgische President Mikheil Saakashvili in Tbilisi, 15 August 2008. EPA/Irakli Gedenidze Beeld
Condoleezza Rice (links) ontmoet de Georgische President Mikheil Saakashvili in Tbilisi, 15 August 2008. EPA/Irakli Gedenidze

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden