Update

VS dreigen met stop voedselhulp Noord-Korea

Als Noord-Korea de voorgenomen lancering van een raket doorzet 'is het moeilijk denkbaar' dat de Verenigde Staten eerder beloofde voedselhulp ook daadwerkelijk zullen leveren. Dat hebben de VS vandaag gezegd.

Redactie
Raketten in Noord-Korea. Beeld REUTERS
Raketten in Noord-Korea.Beeld REUTERS

Volgens een woordvoerster van het ministerie van buitenlandse zaken zou de lancering de goede wil van Noord-Korea in twijfel trekken en niet de juiste atmosfeer scheppen om de voedselhulp doorgang te laten vinden.

De VS sloten op 29 februari een overeenkomst met Noord-Korea. In ruil voor het stopzetten van het Noord-Koreaanse kernprogramma zouden de VS Pyongyang voorzien van 240 ton voedsel. 'We hebben ze gewaarschuwd dat we de lancering van een satelliet als een schending van die afspraak zouden beschouwen', zei de woordvoerster.

Ban Ki-Moon
VN-chef Ban Ki-moon verzocht Noord-Korea vandaag opnieuw nadrukkelijk niet de lancering van de raket door te zetten. De VN-chef maakt zich ernstige zorgen over de aankondiging van Pyongyang. Hij dringt er op aan het besluit te heroverwegen.

Ook het Pentagon waarschuwde het land vandaag. 'Als Noord-Korea werkelijk gaat doen wat ze zeggen, dan is dat een zeer duidelijke schending van twee VN-resoluties', reageert John Kirby, woordvoerder van het Pentagon. 'De actie is in strijd met hun verplichtingen tegenover de internationale gemeenschap. Mocht Noord-Korea doorgaan met de lancering, zien wij dat als destabiliserend gedrag.'

De Koreaanse Commissie voor Ruimtevaarttechnologie maakte eerder vandaag bekend dat Pyongyang volgende maand een langeafstandsraket wil lanceren om een satelliet in een baan rond de aarde te brengen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden