VS doden per ongeluk twee westerse gijzelaars

Bij twee Amerikaanse antiterreuracties met drones bij de Afghaans-Pakistaanse grens, zijn per ongeluk een Amerikaan en een Italiaan gedood die gegijzeld waren door Al Qaida. Dit heeft het Witte Huis vandaag bevestigd.

President Obama tijdens de perconferentie in het Witte Huis. Beeld ap
President Obama tijdens de perconferentie in het Witte Huis.Beeld ap

De aanvallen vonden al in januari plaats maar komen nu pas naar buiten. Bij de acties werden volgens het Witte Huis ook twee leiders van Al Qaida gedood.

'Het verdriet van de nabestaanden gaat mijn voorstellingsvermogen, als echtgenoot en vader, te boven', zei de Amerikaanse president vandaag tijdens een persconferentie. Obama heeft met de families van het tweetal gesproken en hen zijn medeleven betuigd. Hij neemt 'de volle verantwoordelijkheid' de dood van de twee gegijzelden. Na de persconferentie wilde de president geen vragen beantwoorden.

Hoe de aanval in zijn werk ging, is niet bekendgemaakt. The Wall Street Journal berichtte donderdag dat het om een aanval met een of meer onbemande vliegtuigjes (drones) ging. Het zou voor het eerst zijn dat door een dergelijke aanval ook gijzelaars worden getroffen.

'Vergeten en verlaten'

Anderhalf jaar geleden verspreidde Al Qaida een video waarin Warren Weinstein vertelt dat de Amerikaanse regering hem voor zijn gevoel volledig heeft 'vergeten en verlaten'. Lees hier hoe de 72-jarige Amerikaan uitlegt dat hij last heeft van zijn hart en van astma, en hoezeer hij zijn familie mist.

De gijzelaar Warren Weinstein in een video waarin hij president Obama smeekt om hem te helpen. Beeld screenshot
De gijzelaar Warren Weinstein in een video waarin hij president Obama smeekt om hem te helpen.Beeld screenshot

Farouq

De twee Westerse gegijzelden zijn de Amerikaan Warren Weinstein (72) en de Italiaan Giovanni Lo Porto (39). Weinstein werd in 2011 ontvoerd uit zijn huis in Lahore. Hij woonde al zeven jaar in het land en werkte aan economische ontwikkelingsprojecten. Lo Porto werd in 2012 gekidnapt in de stad Multan. Hij werkte voor de internationale hulpverleningsorganisatie Welthungerhilfe.

Volgens Washington wist het leger niet dat de twee Westerlingen zich in de huizen bevonden die door het Amerikaanse leger werden gebombardeerd.

Een van de Al Qaida-leiders die om het leven kwam, is de Amerikaan Ahmed Farouq. Bij een andere operatie werd nog een andere Amerikaanse Al Qaida-strijder gedood, Adam Gadahn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden