VS biedt Pakistan nucleaire steun

ISLAMABAD - Pakistan heeft woedend gereageerd op beweringen van The New Yorker dat het in het geheim onderhandelt met de VS over een betere beveiliging van het kernwapenarsenaal. In één van zijn zeldzame openbare verklaringen heeft generaal Tariq Majid, hoofd van de Pakistaanse chefs van staven, de beweringen van de journalist Seymour Hersh in The New Yorker, bestempeld als 'absurd en simpelweg kwaadaardig'.

In zijn stuk schrijft Hersh dat de Verenigde Staten Pakistan geld beschikbaar stelt voor het trainen van soldaten en het verbeteren van uitrusting. Ook hebben de VS en Pakistan in het geheim het idee besproken Amerikaanse soldaten nucleaire ontstekers uit het land te laten transporteren in geval van acute dreiging.

Volgens Majid zal Pakistan nooit met zoiets instemmen. ''Het is absoluut onbespreekbaar dat een buitenlandse mogendheid, persoon of instantie toegang krijgt tot gevoelige informatie over onze nucleaire wapens.''

Volgens Hersh heeft Washington vanwege de toenemende bezorgdheid binnen de Obamaregering over de toestand in Pakistan besloten dat hun bondgenoot hulp nodig heeft met het beschermen van hun nucleaire arsenaal. Pakistan beschikt naar schatting over zo'n tachtig tot honderd kernkoppen.

Doemscenario is dat de Taliban de atoomwapens in handen weet te krijgen. De aanval van de Taliban vorige maand op het hoofdkwartier van het Pakistaanse leger in Rawalpindi, waarbij 23 mensen omkwamen, heeft het Amerikaanse vertrouwen geen goed gedaan.

Maar volgens The New Yorker komt de dreiging niet alleen van islamitische militante groeperingen, maar ook van extreem islamitische elementen binnen het leger en de geheime diensten.

Een Amerikaanse medewerker van de inlichtingendienst heeft Hersh het volgende gezegd: ''De Pakistani's hebben ons een virtuele blik gegeven op het aantal kernkoppen in hun arsenaal, enkele locaties en hun commandocentrum. We beschikken over hun noodscenario, dus in geval van nood kunnen we hulp bieden.''

Dat Washington en Islamabad de gesprekken ontkennen, is niet verrassend. Veel Pakistanen staan wantrouwend tegenover de VS en vrezen dat de Amerikanen hun kernwapens willen afpakken. Het aantal gesprekken zou echter zijn toegenomen dankzij de goede relatie tussen admiraal Michael Mullen, hoofd van de Amerikaanse chefs van staven en generaal Ashfaq Parvez Kayani, bevelhebber van het Pakistaanse leger.

De Pakistaanse autoriteiten lijken de gesprekken niet erg serieus te nemen. Het is vooral bedoeld om 'angstige Amerikaanse politici te kalmeren,' aldus enkele Pakistaanse bronnen tegen Hersh. (HET PAROOL)

Journalist Seymour Hersh van The New Yorker. Archieffoto GPD Beeld
Journalist Seymour Hersh van The New Yorker. Archieffoto GPD

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden