VS-bank eist topstuk Rijks terug

De bocht van de Herengracht, een werk van Gerrit Adriaensz Berckheyde (rond 1672). Foto Rijksmuseum Beeld
De bocht van de Herengracht, een werk van Gerrit Adriaensz Berckheyde (rond 1672). Foto Rijksmuseum

AMSTERDAM - Het Rijksmuseum dreigt het in 2008 aangekochte topstuk De bocht van de Herengracht van Gerrit Adriaensz Berckheyde weer kwijt te raken. Er ligt een claim op het werk van de Amerikaanse bank JP Morgan Chase. Dit meldt de Volkskrant.

Het Rijks kocht het doek vorig jaar van de Nederlandse belegger Louis Reijtenbagh met behulp van Shell en de Bankgiroloterij. Naar nu blijkt had Reijtenbagh het werk niet mogen verkopen, omdat zijn complete kunstcollectie (waaronder werken van Rembrandt, Picasso en Modigliano) als onderpand diende voor een krediet bij de bank, van maximaal vijftig miljoen dollar. Eis van de bank was, dat de collectie intact bleef en het appartement van Reijtenbagh in de Trump Towers in New York niet zouden verlaten.

Het doek is momenteel te zien op een tentoonstelling van de National Gallery of Art in Washington. Het Rijksmuseum laat op het ogenblik onderzoek doen naar de rechtsgeldigheid van de claim van de Amerikaanse bank. Het Rijks bezit sinds 1980 een later gezicht op de Gouden Bocht van de Herengracht van de Haarlemse schilder Berckheyde. (HET PAROOL)

www.rijksmuseum.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden