VRT-reportage schetst IJburg als vervallen wijk

Kijkers van de Belgische zender VRT zullen dankzij een reportage IJburg voortaan zien als verloederde buurt.

De VRT-verslaggever en Xandra Lammers in de reportage op IJburg. Beeld VRT
De VRT-verslaggever en Xandra Lammers in de reportage op IJburg.Beeld VRT

De Belgen kwamen naar ons land om een item te maken over PVV-stemmers en te onderzoeken uit welke lagen van de bevolking zij komen. Om te laten zien dat ook hoogopgeleide Nederlanders op de partij van Geert Wilders stemmen, ging de zender langs bij de IJburgse Xandra Lammers.

VRT zegt langs te komen in een 'nette nieuwbouwwijk', maar Lammers haalt dat snel onderuit. Zij stemde vroeger PvdA, maar is door de problemen die volgens haar in de buurt spelen overgestapt naar de PVV. "Toen ik hier kwam wonen was ik politiek correct. Maar dat is gaandeweg verdwenen."

Radicale moskee
"Dit ziet er allemaal gezellig uit," oppert de verslaggever nog terwijl ze door de wijk lopen. "Gezellig? Vindt u dit gezellig? Ik vind dit niet echt gezellig nee." Lammers vertelt onder meer over politie-invallen die er zijn geweest. De verslaggever vraagt haar of IJburg een geradicaliseerde buurt is. Lammers: "Er is in elk geval een radicale moskee."

De juriste spreekt verder over inbraken en overvallen in de wijk. Bij een speelpleintje wijst ze de verslaggever op de problemen. "Hier zie je de tekenen van verval. Dit zijn de jongeren die problemen veroorzaken. Die moeten voortdurend beziggehouden worden, met subsidie." Ze overweegt te verhuizen naar 'de stad', maar dat is volgens haar moeilijk door de hoge huizenprijzen.

'Verschrikkelijk'
Buurtbewoners reageren bij AT5 onthutst op de uitspraken die Lammers doet. "Ik vind het verschrikkelijk om dit te horen want ik ervaar het helemaal niet zo," zegt een buurtbewoner. Ook de moskee weerspreekt de uitspraken van de IJburgse.

Lammers onderschrijft daarentegen in de reportage nogmaals haar opmerkingen op de Belgische televisie. "Het is behoorlijk grimmig aan het worden, vind ik."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden