Plus

Vrouwenvoetbal kijken bij Meneer Nieges: 'Wat zijn die leeuwen stil'

Om naar te kijken is vrouwenvoetbal meer in trek bij vrouwen dan bij mannen, zo blijkt in het café.

Jop van Kempen
Bij de vier Oranjedoelpunten schreeuwt iedereen in het café het uit. Beeld Jean-Pierre Jans
Bij de vier Oranjedoelpunten schreeuwt iedereen in het café het uit.Beeld Jean-Pierre Jans

Connie Slagboom weet nog waar ze was toen de Nederlandse mannen in 1988 Europees Kampioen werden: op het Rembrandtplein. Het werd een volksfeest, die zaterdag in juni, nu bijna dertig jaar geleden. Juichen en drinken tot het niet meer ging.

Op de zondag dat de Nederlandse vrouwen Europees kampioen worden, is Slagboom neergestreken in Meneer Nieges, een café-restaurant op de Westerdoksdijk. Het is één van de schaarse locaties in Amsterdam met een groot scherm.

Slagboom is er samen met Elke van ­Erp, een collega en vriendin. De twee Amsterdamse vrouwen van middelbare leeftijd hebben voor de gelegenheid een oranje shirt aangetrokken.

Verrast
Het viel Slagboom en Van Erp meteen op toen ze op hun kruk gingen zitten: meer vrouwen dan mannen in de kroeg. "En meer gin-tonicvolk dan bierdrinkers," zegt Slagboom, terwijl ze een slokje van haar Leffe neemt. "Maar dat kan ook aan het café liggen in plaats van aan het vrouwenvoetbal."

Het is de eerste wedstrijd van de Leeuwinnen waar Slagboom en Van Erp echt voor gaan zitten.

En ze zijn aangenaam verrast. "Het zijn stoere wijven," zegt Slagboom. "Ze gaan stevig de duels in, ze rennen hard, het is lekker flink, net als bij de mannen."

30.000 toeschouwers
Daar kijkt Karin Nuijens niet van op. De speelster van DVVA Dames 4 is met zeven teamgenoten in de kroeg komen kijken. Nuijens is het levende bewijs dat vrouwenvoetbal een groeiende sport is. Zes jaar geleden begon ze. "Ons niveau is niet heel hoog, maar we hebben veel lol met elkaar."

Het vrouwenvoetbal is van ver gekomen. In de jaren tachtig kopte het Haarlems Dagblad nog boven een interview met een amateur­trainer: 'Vrouwenvoetbal? Zonde van het gras'. Inmiddels zit de demissionair minister-president op de tribune, met 30.000 andere toeschouwers.

De schaarse mannen die wel in de kroeg zijn, vinden de sfeer onvergelijkbaar met wedstrijden van de mannen van Oranje of Ajax. "Het is net een kippenhok," zegt de 37-jarige Alex, die niet met zijn achternaam in de krant wil. "Vrouwen kijken niet écht naar de wedstrijd, ze praten vooral met elkaar. En er wordt minder gescholden."

Niet doorrollen
Alex zelf kijkt ingespannen, en hij vindt het leuk. "Ik heb de wedstrijden op weg naar de finale ook gezien. Het niveau is wel iets lager dan bij de mannen, maar er wordt goed gevoetbald. En wat ik ook leuk vind: vrouwen rollen niet zo lang door na een overtreding. Ze proberen een ander geen kaart aan te naaien. Het is puurdere sport."

Denemarken en Nederland maken er een aantrekkelijke wedstrijd van, met zes doelpunten.

Bij de vier Oranjedoelpunten schreeuwt iedereen in het café het uit.
Kort na de overwinning gaat de muziek aan. "We zijn er weer bij en dat is prima, viva Hollandia."

Het is een verwijzing naar de slechte prestatie van de mannen. Die kwalificeerden zich vorig jaar niet voor het EK. Of het WK van 2018 wordt gehaald, is hoogst onzeker.

Dan klinkt de Oranjemeezinger door de luidsprekers: 'Hup Holland hup, laat de leeuw niet in zijn hemdje staan'.

Een vrouw tovert haar telefoon tevoorschijn en toont een bericht: 'Wat zijn die leeuwen stil.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden