Vrouwengroep We Are Here moet uit pand Leidsegracht

De rechter heeft dinsdag bepaald dat de vrouwengroep van We Are Here het door hun gekraakte pand aan de Leidsegracht moet verlaten. Een ontruiming wordt voorbereid.

Het Parool
Actiegroep We Are Here tijdens een demonstratie in Amsterdam. Beeld ANP
Actiegroep We Are Here tijdens een demonstratie in Amsterdam.Beeld ANP

Het Openbaar Ministerie, de politie en de gemeente zijn begonnen met de voorbereiding van een eventuele ontruiming van het grachtenpand.

De groep vrouwen trok begin september in het pand, dat op enkele honderden meters afstand ligt van de ambtswoning aan de Herengracht die burgemeester Femke Halsema later dit jaar zal betrekken.

De vrouwen gaven aan graag in gesprek te komen met de burgemeester. Ze voelen zich niet serieus genomen door de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND), volgens hen 'een bureaucratisch systeem dat niet werkt'.

Volhouden
De groep wil de burgemeester ervan overtuigen dat hun asielverzoek alleen om bureaucratische reden is afgewezen en omdat de IND uitgaat van 'restrictief beleid en anti-migratiesentimenten'. Dat een deel van de groep na lang volhouden alsnog een verblijfsvergunning heeft gekregen zien ze als het bewijs daarvoor.

Al zes jaar trekt We Are Here, in wisselende samenstellingen, al krakend door de stad. Eerder kraakte de vrouwengroep al een gebouw aan de Burgemeester Roëllstraat in West en in de Eerste van Swindenstraat in Oost.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden