Vrouwen verdienen nog steeds minder

Vrouwen verdienen in Nederland nog steeds flink minder dan hun mannelijke collega's. Gemiddeld ligt het jaarsalaris van vrouwen 7,2 procent (2513 euro) lager. Dit is maar een kleine verbetering ten opzichte van 2013, toen het verschil nog 7,8 procent bedroeg.

Charlene de Carvalho-Heineken is juist een goed verdienende vrouw, de grootaandeelhouder van Heineken is zelfs een van de rijkste vrouwen ter wereld. Beeld anp
Charlene de Carvalho-Heineken is juist een goed verdienende vrouw, de grootaandeelhouder van Heineken is zelfs een van de rijkste vrouwen ter wereld.Beeld anp

Dat blijkt woensdag uit het tweejaarlijkse Nationaal Salaris Onderzoek van Intermediair en Nyenrode Business Universiteit onder ruim 100.000 respondenten.

Het verschil in beloning tussen man en vrouw bestaat in verschillende branches en leeftijdsgroepen. Vrouwen boven de 35 verdienen gemiddeld 2943 euro minder. Bij jongere vrouwen is dat verschil minder groot: een vrouw jonger dan 36 verdient gemiddeld 'slechts' 928 euro minder. 'Het salarisverschil is wel aan het afnemen. Vooral onder jongere vrouwen is het verschil relatief klein', stelt directeur Sander van den Hout van Intermediair.

Uit het onderzoek blijkt verder dat bankiers en beursmedewerkers worden vaker worden gedreven door hebzucht, schrijft de Volkskrant. Mensen die minder last van gelddorst hebben, werken vaker in de zorg, het onderwijs of bij de overheid. Volgens de onderzoekers kan hebzucht lonen. Zo verdienen verkoopmanagers die bovengemiddeld hebzuchtig zijn gemiddeld 10 procent meer dan mensen met een modaal inkomen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden