Vrouwen smeken paus: 'Beste Franciscus, schaf het celibaat af'

In Italië hebben 26 vrouwen de paus gesmeekt het celibaat voor priesters op te heffen. De reden: ze hebben stuk voor stuk een 'illegale' relatie met een priester. In een open brief, gepubliceerd op de website van Vatican Insider, vragen zij paus Franciscus na te denken over een herziening van het celibaat.

redactie
Paus Franciscus is sinds 13 maart 2013 de paus van de Rooms-katholieke Kerk. Beeld EPA
Paus Franciscus is sinds 13 maart 2013 de paus van de Rooms-katholieke Kerk.Beeld EPA

De Italiaanse vrouwen zouden met elkaar in contact gekomen zijn via Facebook en zo op het idee zijn gekomen een brief te sturen. Ze vertellen in de brief hoe ze gedwongen zijn hun relatie geheim te houden en vragen aan de paus rekening te houden met het 'hartverscheurend lijden' dat dit met zich mee brengt.

'Ieder van ons heeft of wil een liefdesrelatie met een priester', schrijven zij. 'Welke optie wij ook kiezen, de uitkomst is dramatisch: de relatie beëindigen, dat veel pijn met zich mee brengt, of het voortzetten van een geheime relatie die als hypocriet overkomt', aldus de vrouwen. 'Wij houden van deze mannen en zij houden van ons. En in de meeste gevallen is het ondanks alle pogingen te moeilijk om de mooie band die is opgebouwd te verbreken.'

De vrouwen willen dat de priesters trouw kunnen blijven aan hun roeping en de kerk niet hoeven te verlaten om bij hun vrouwen te zijn. Volgens hen kan een priester juist beter en met 'een grotere passie' aan zijn roeping voldoen met de steun van een vrouw en een gezin. De afschaffing van het celibaat is volgens hen dan ook 'niet alleen voor henzelf maar ook voor het welzijn van de kerk'.

Getrouwd met de kerk
Vanwege het celibaat mogen priesters van de katholieke kerk niet trouwen en dus ook geen relatie hebben. Het celibaat is geen absolute regel, maar een traditie die al meer dan duizend jaar in stand wordt gehouden. Priesters moeten zich volgens de katholieke kerk volledig toewijden aan hun roeping, in feite alsof ze getrouwd zijn met de kerk.

Volgens Vatican Insider hebben tussen 1970 en 1995 bijna 50 duizend katholieke priesters de kerk verlaten om te kunnen trouwen. Priesters van de Anglicaanse, Protestantse en Orthodoxe kerk mogen overigens wel trouwen.

Het celibaat ligt al enige tijd onder vuur. Tegenstanders zien het celibaat als een verklaring voor het misbruik in de kerk. Dit zou veroorzaakt worden door de seksuele frustratie van priesters. De kerk verwerpt dit argument en stelt dat psychische problemen bij priesters de reden zijn voor het misbruik.

Paus Franciscus liet eerder echter weten dat hij voorlopig niet van plan is het celibaat af te schaffen. 'Voorlopig ben ik een voorstander van het celibaat met al zijn voor- en nadelen. In de tien eeuwen dat het celibaat bestond hebben we meer voordelen ondervonden dan nadelen. Het is een kwestie van discipline, geen kwestie van geloof. Ik heb persoonlijk nooit overwogen te trouwen.'

Paus Franciscus wijdt in het Vaticaan een nieuwe priester in. Beeld reuters
Paus Franciscus wijdt in het Vaticaan een nieuwe priester in.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden