Vrouwen laten in België eicellen invriezen

Invriezen om niet-medische redenen is in Nederland niet toegestaan. Foto ANP Beeld
Invriezen om niet-medische redenen is in Nederland niet toegestaan. Foto ANP

BRUSSEL - Ruim zestig procent van de vrouwen die in het Universiteitsziekenhuis van Brussel eicellen om sociale redenen laten invriezen, komt uit Nederland. Dit heeft de Belgische arts Stoop donderdagavond gezegd in het televisieprogramma Spraakmakende Zaken van de Ikon.

In het afgelopen jaar waren er in België 31 niet-medische aanvragen voor het invriezen van eicellen, waarvan negentien afkomstig van Nederlandse vrouwen. Zij doen dat om sociale redenen, bijvoorbeeld omdat zij nog geen man hebben. De methode van het invriezen van eicellen mag in Nederland alleen worden ingezet om medische redenen, zoals dreigende onvruchtbaarheid door ziekte.

Vorig jaar ontstond commotie in Nederland rond het invriezen van eicellen, toen het AMC in Amsterdam voorstelde vrouwen tot hun 50ste de kans te geven om via die methode alsnog zwanger te worden.

Gynaecologe Didi Braat van het Universitair Medisch Centrum St. Radboud in Nijmegen benadrukte in Spraakmakende Zaken dat het uitstellen van de kinderwens in Nederland aan het uitgroeien is tot een groot maatschappelijk probleem. De gemiddelde leeftijd van 29,4 jaar voor het krijgen van het eerste kind is nergens hoger dan in Nederland.

''De meeste vrouwen denken dat er niets aan de hand is zolang ze ongesteld worden.'' Een misverstand, want de vruchtbaarheid neemt al bij het dertigste levensjaar snel af. Blijft de zwangerschap uit, dan blijkt ivf voor velen niet de gewenste uitkomst te bieden. Braat: ''Net als bij een natuurlijke zwangerschap telt ook bij ivf de leeftijd van de vrouw in belangrijke mate mee.''

Braat is geen voorstander van het invriezen van eicellen om niet-medische redenen. ''Zo krijgen vrouwen de indruk dat ze hun kinderwens nog verder kunnen uitstellen.'' Zij vindt het belangrijker dat er betere voorlichting komt over vruchtbaarheid. Ook zou de samenleving er volgens haar alles aan moeten doen om het vroeg krijgen van kinderen te stimuleren.

De Nederlandse beroepsgroep van gynaecologen komt binnenkort met een advies over het invriezen van eicellen om sociale redenen. Het AMC wacht dit advies af. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden