Vrouwen ervaren vrije tijd als minder ontspannend dan mannen

Vrouwen hebben in Nederland evenveel vrije tijd als mannen. Maar of ze nou wel of geen kinderen hebben, ze ervaren die vrije tijd als veel minder ontspannend dan mannen. Als ze echt willen relaxen, dan moeten ze het huis uit.

Maaike van Houten
Het is dinsdag Internationale Vrouwendag. Beeld anp
Het is dinsdag Internationale Vrouwendag.Beeld anp

Dinsdag, op Internationale Vrouwendag, brengt het Sociaal en Cultureel Planbureau het rapport 'Lekker Vrij?' uit. Voor de gelegenheid heeft ze dit onderzoek gedaan samen met Atria, kenniscentrum voor emancipatie en vrouwengeschiedenis. Dit onderzoek naar vrije tijd is in verband gebracht met de arbeidsdeelname van vrouwen. Dat is relevant: zij moeten van het kabinet meer uren gaan werken, maar dat doen ze niet. De onderzoekers willen weten of dit komt doordat ze te weinig 'echte' vrije tijd hebben.

Vrije tijd, dat is in dit onderzoek: alle tijd waarin niet wordt gewerkt, gezorgd, gepoetst, of gegeten of geslapen. Die vrije tijd is in Nederland gelijk verdeeld over mannen en vrouwen. Mannen werken meer dan vrouwen, maar ze doen minder in het huishouden en zorgen minder voor de kinderen. Mannen houden per saldo net iets minder uren vrije tijd over dan vrouwen, maar gemiddeld komen ze beiden op zo'n veertig uur vrije tijd.

Spitsuur
Gelet op die gelijke verdeling, vinden de onderzoekers dat vrouwen niet dubbelbelast zijn. Ook de jonge moeders niet. Hun fase wordt wel omschreven als 'spitsuur', maar jonge vaders houden minder vrije tijd over dan jonge moeders. En ook voordat zij moeder worden, ervaren vrouwen al tijdsdruk, met name doordat ze op het werk het gevoel hebben tekort te schieten.

In de beleving van de vrije uren zit verschil. In hun vrije uren doen de vrouwen 'emotion work', een moeilijke term die vrij vertaald betekent dat vrouwen ook in hun vrije tijd thuis in de gaten blijven houden hoe het met hun partner gaat en of de kinderen het leuk hebben. Ook kunnen ze vaak niet lekker zitten zolang er niet is gestreken of opgeruimd. Thuis dingen doen, al of niet met kinderen, dat vinden mannen gewoon leuk. Vrouwen blijven het gevoel houden 'in functie' te zijn, en ontspannen daardoor minder. Ze hebben vaker last van gejaagdheid, en een gevoel van drukte.

Doordat zij vrije tijd niet als echte vrije tijd ervaren, hebben ze weinig behoefte meer uren te gaan werken. Dat maakt hun leven alleen maar drukker. Als vrouwen zonder jonge kinderen zich meer zouden kunnen ontspannen, zou er ruimte ontstaan om meer te gaan werken, schrijven de onderzoekers. Maar zij vragen zich óók af of de overheid dat kan beïnvloeden, die subjectieve beleving van de vrije tijd.

Lees verder: Je typt toch zeker niet met je eierstokken! [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden