Update

Vrouwen en kinderen uit Homs vrij om te gaan

Vrouwen en kinderen die vastzitten in de belegerde delen van de Syrische stad Homs mogen per direct vertrekken. Dat heeft de Syrische regering toegezegd, zei VN-bemiddelaar Lakhdar Brahimi zondag in Genève. 'Hopelijk kan dit maandag al gebeuren.' Dit is de eerste overeenkomst tussen het Syrische regime en de oppositie op de vredesconferentie in Zwitserland.

De zwaar belegerde Syrische stad Homs.Beeld REUTERS

Volwassen mannen zijn pas in een later stadium vrij om Homs te verlaten. Het regime wil eerst een lijst met hun namen hebben om er zeker van te zijn dat zij geen strijders zijn. Op de vraag of zo'n lijst met namen van mannen van de oppositie niet tot situaties zal leiden zoals in Srebrenica, antwoordde Brahimi dat hij zich daar geen zorgen over maakt.

Angst herhaling Srebrenica
In de Bosnische stad werden in 1995 duizenden moslimmannen en -jongens gedood door Bosnisch-Servische troepen onder leiding van generaal Ratko Mládic. Dat gebeurde nadat vrouwen en kinderen waren afgevoerd.

De Syrische regering heeft de oppositie tevens gevraagd een lijst te verstrekken van mensen die gevangen worden gehouden door verschillende rebellengroepen om over hun vrijlating te kunnen onderhandelen. De Syrische Nationale Coalitie heeft ingestemd met het verstrekken van namen van mensen die gevangen worden gehouden door rebellengroepen waarmee zij in contact staat.

Overgangsbestuur
Maandag gaat de Algerijnse bemiddelaar verder praten met de delegaties van het regime en de oppositie op de vredestop, zowel tijdens gezamenlijke als gescheiden vergaderingen. Zij bespreken naar verwachting de mogelijkheid van een overgangsbestuur in Syrië, een eis van de oppositie.

De vredesconferentie begon woensdag in Montreux. Volgens Brahimi verlopen de gesprekken heel moeizaam, maar is er wel sprake van wederzijds respect tussen de partijen.

De oorlog in Syrië heeft sinds het begin in maart 2011 ruim 130.000 levens geëist. Ook sloegen miljoenen burgers op de vlucht voor het brute geweld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden