Vrouwelijke verdachten moordaanslag Londen vrij

Twee van de vijf opgepakte verdachten van de bloedige moord op een Britse militair in Londen zijn vrijdag vrijgelaten. De twee vrouwen van 29 en 31 jaar oud zijn niet in staat van beschuldiging gesteld, meldt de Britse politie.

Sacha Kester
Een vrouw kijkt naar de bloemen die achtergelaten zijn op de plek waar Lee Rigby werd vermoord Beeld afp
Een vrouw kijkt naar de bloemen die achtergelaten zijn op de plek waar Lee Rigby werd vermoordBeeld afp

De 29-jarige vrouw was donderdag al aangehouden. Haar 31-jarige medeverdachte werd donderdagavond laat enige tijd vastgehouden in een woning in Zuid-Londen, maar kwam al spoedig weer vrij. De 29-jarige man die eveneens donderdag is opgepakt zit nog vast.

De twee hoofdverdachten zijn Michael Adebolajo (28) en Michael Adebowale (22), twee mannen die in Groot-Brittannië zijn geboren en enkele jaren geleden tot de islam zijn bekeerd. De 25-jarige militair Lee Rigby, vader van een jongetje van twee, werd woensdagmiddag in Londen op straat met messen vermoord.

Inlichtingendiensten
De Britse regering verdedigde de inlichtingendiensten eerder vandaag tegen de kritiek dat ze de moord in Woolwich misschien hadden kunnen voorkomen. De twee hoofdverdachten waren al bekend bij MI5, maar de dienst heeft deze terreuractie niet zien aankomen.

Eric Pickles, minister van Gemeenschappen, zegt dat het onmogelijk is om iedereen op elk moment van de dag in de gaten te houden. 'Er komt een diepgravend onderzoek naar wat de veiligheidsdiensten wisten', zei hij tegen de BBC, 'maar experts hebben mij duidelijk uitgelegd hoe moeilijk het in een vrije samenleving is om iedereen op de voet te volgen.'

Voorkomen
Donderdagavond verklaarde het voormalige hoofd van (de buitenlandse veiligheidsdienst) MI6, Richard Barret, al bij BBC's Newsnight hoe moeilijk het is om dergelijke aanvallen te voorkomen, ondanks dat MI5 de twee mannen al acht jaar in het vizier had.

'Ik neem aan dat deze mensen waarschijnlijk uit een kleine groepering komen. Deze hoeft helemaal geen contacten te hebben met organisaties in het buitenland of met andere groeperingen in ons eigen land waardoor ze meer onder de aandacht van de veiligheidsdiensten zouden komen.'

'De vraag is: wanneer wordt een persoon die radicale ideeën heeft en zich bij een radicale groepering aansluit een gewelddadige extremist? Het is bijna onmogelijk om die signalen, die rode vlag, te zien.'

De verdachten worden in twee verschillende ziekenhuizen in Londen behandeld. Ze hebben geen van beiden levensbedreigende verwondingen opgelopen.

De Britse krant de Daily Mirror heeft vrijdag een filmpje op de website geplaatst waarop is te zien hoe de twee verdachten na de aanval op de politie afstormen. Ook is te zien hoe zij door de politie worden neergeschoten. Bij de krant The Sun staat een ander filmpje op de site, waarbij de schoten zijn te horen en goed is te zien hoe de gewonde verdachten daarna op de grond liggen en in de boeien worden geslagen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden