Vrouwelijke Syriëganger aangehouden op Schiphol

Een 28-jarige vrouwelijke Syriëganger is zaterdagavond op Schiphol aangehouden. Een 4-jarig kind dat met haar meereisde is overgedragen aan de Raad voor de Kinderbescherming. 

Een vrouw met haar kind in kamp Al-Hol.Beeld AFP

Dat meldt het landelijk parket van het Openbaar Ministerie. Volgens het OM vertrok de vrouw in december 2013 naar Syrië. Op 30 oktober meldde zij zich bij het Nederlandse consulaat in Ankara.

Eerder op zaterdagavond meldde een Turks persbureau dat twee Nederlandse ‘vermeende terroristen’ door de Turkse regering op het vliegtuig naar Nederland waren gezet. Het blijkt dus om een vrouw en een kind te gaan. De advocaat van de vrouw kan nog niet op haar zaak ingaan. De vrouw is direct na aankomst aangehouden en vastgezet, doorgaans gebeurt dat op een van de twee speciale terroristenafdelingen van de gevangenissen in Rotterdam of Vught. 

Honderd buitenlandse terroristen 

S. meldde zich eind oktober samen met een andere Syriëganger, Fatima H. uit Tilburg, bij het Nederlandse consulaat in Ankara. S. ontsnapte enige tijd daarvoor uit detentiekamp Al Hol in Noord-Syrië. Dat deed ze, zo meldde haar advocaat eerder, vanwege de dreiging die uitging van andere vrouwen in het kamp. Vooral Russische en Tsjetsjeense jihadisten tonen zich in de kampen bijzonder fel tegen andere vrouwen die terreurbeweging IS niet fanatiek genoeg aanhangen. “Die dreiging werd steeds feller, daarnaast kwam de winter eraan. Vorige winter zijn veel kinderen gestorven.”

Fatima H. werd eerder al door Turkije op het vliegtuig naar Nederland gezet. Het kabinet was daar toen verontwaardigd over, het Nederlanderschap van de vrouw was net daarover ingenomen.

Sinds half november heeft Turkije al meer dan honderd buitenlandse terroristen teruggestuurd naar hun eigen land. Het gaat om strijders die Turkije eerder heeft opgepakt in Noord-Syrië tijdens de militaire operatie daar.  Voor zover bekend zijn dit de eerste teruggestuurde Nederlandse strijders. Volgens de laatste cijfers van inlichtingendienst  AIVD verblijven er momenteel zo’n 20 Nederlandse jihadisten en dertig kinderen die uit Syrië zijn vertrokken, in Turkije. 

Premier Mark Rutte zei vorige maand opheldering te vragen aan Turkije. Het was toen niet duidelijk om hoeveel Nederlandse uitreizigers het daar gaat. De terugkeer van door Turkije opgepakte strijders is omstreden. Volgens Turkije moeten ze worden berecht in het land waar ze geboren zijn. Verschillende Europese landen willen de vermeende terroristen echter niet opnemen. 

Vrouwen

Eind november werden al twee vrouwelijke Syriëgangers naar Nederland gestuurd door Turkije. Ze werden op Schiphol direct aangehouden. Van een van de twee werd een maand eerder de Nederlandse nationaliteit ingetrokken. De andere vrouw zat al langer in vreemdelingendetentie in Turkije en heeft nog wel de Nederlandse nationaliteit.

Begin november kondigde Turkije al aan opgepakte strijders terug te zullen sturen naar het land van herkomst. Een week later stuurde het land twee vermeende terroristen terug, een Deen en een Amerikaan. 

Suleyman Soylu, de minister van Binnenlandse Zaken, zei eerder dat er ongeveer 1200 buitenlandse IS-strijders in de Turkse cel zitten en dat er bij de Turkse militaire acties in Noord-Syrië opnieuw 287 IS-leden, inclusief vrouwen en kinderen, zijn vastgezet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden