Vrouwelijke rabbijn bij Canal Parade

Rabbijn Marianne van Praag (1956) van de Liberaal Joodse Gemeente Den Haag is de eerste rabbijn in de geschiedenis van Amsterdam Gay Pride die meevaart op de Canal Parade, dit jaar op zaterdag 2 augustus.

Rob Rombouts
null Beeld ANP
Beeld ANP

Waarom vaart u mee?
"Omdat ik onder de indruk ben van de afnemende tolerantie. Hoog tijd dat er van religieuze kant een statement wordt gemaakt."

Moest u lang nadenken?
"Nee, gevoelsmatig zei ik meteen ja. Maar ik moest mijn achterban op de hoogte brengen. Niet om te melden dat ik meevaar, maar vanwege de dag: zaterdag is de joodse rustdag."

U heeft dispensatie gekregen?
"Genomen. Ik ben van de liberale stroming. Er zijn joden die op die dag autorijden. Waarom dan niet op een boot meevaren?"

Draagt u een roze keppel?
"Absoluut niet. Ik sta daar niet om te provoceren. Ik stel me veel voor van het enthousiasme op zo'n dag. In het jodendom is het een belangrijk punt om te zijn wie je wilt zijn."

Hoe zit het met homo's en het joodse geloof?
"Net als in het christendom en de islam zijn er verschillende stromingen. Binnen de orthodoxe stroming is homoseksualiteit verboden. Ik denk dat de mens is geschapen naar Gods evenbeeld. Iedereen heeft een vrouwelijke en een mannelijke kant. Het gaat erom je soulmate te vinden en daar heeft de fysieke kant niets mee te maken."

In het Israëlische leger is homoseksualiteit geaccepteerd en Tel Aviv werd uitgeroepen tot Best gay city. Valt er nog werk te doen?
"Het blijft belangrijk te benadrukken dat ieder mens moet kunnen zijn wie hij is."

U bent geen homo en u komt uit Den Haag. Opmerkelijk?
"Nee, volledig irrelevant. Het is opmerkelijker dat ik als vrouwelijke rabbijn meevaar. Vrouwelijke rabbijnen zijn er pas zes jaar in Nederland. Ik hoorde bij de eerste lichting."

Heeft u zeebenen?
"Dat is op de gracht niet nodig. En als het toch gaat spoken, spook ik terug. Al mag het officieel niet op sabbat."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden