'Vrouwelijke hoogleraren moeten zichtbaarder zijn'

Van de eerste honderd vrouwelijke hoogleraren aan de UvA hebben er slechts twaalf een eigen Wikipedia pagina. Als het aan voorzitter van het College van Bestuur en hoogleraar onderwijskunde, Geert ten Dam ligt, komt daar vanaf zaterdag verandering in.

Geert ten Dam Beeld Marc Driessen
Geert ten DamBeeld Marc Driessen

In samenwerking met Bijzondere Collecties van de UvA en de genderwerkgroep van Wikipedia zal een groep vrijwilligers zo veel mogelijk biografieën van de vrouwelijke hoogleraren schrijven.

De belangrijkste boodschap die Ten Dam met het initiatief wil overbrengen is dat vrouwelijke hoogleraren meer aandacht verdienen, in zowel de digitale als fysieke samenleving. "Vrouwelijke hoogleraren moeten zichtbaarder zijn. We moeten niet accepteren dat ze onderbelicht worden," zegt Ten Dam.

Voorbeeldfunctie
Ten Dam schrijft zelf ook mee; ze publiceert het lemma van prof. dr. Bernadette van Hout-Wolters op Wikipedia. Van Hout-Wolters was wetenschappelijk directeur van de universitaire lerarenopleiding van de UvA, en daarmee de voorganger van Ten Dam.

De zichtbaarheid van vrouwelijke hoogleraren op Wikipedia heeft volgens Ten Dam een tweeledig belang. "Ten eerste doet het de kwaliteiten van de vrouwelijke hoogleraren eer aan. Verder hebben ze een voorbeeldfunctie; voor studenten, voor onze dochters, maar ook onze zonen."

Quotum
Het percentage vrouwelijke hoogleraren ligt landelijk op 18 procent. Het aantal hoogleraren op de Universiteit van Amsterdam ligt hier met 21 procent iets boven. Ten Dam zou dit percentage graag zien groeien, maar vindt dat een quotum stellen niet de oplossing is. "Een quotum heeft geen en soms zelfs een tegengesteld effect. Een vrouwelijke hoogleraar wordt niet benoemd omdat ze vrouw is, maar vanwege haar wetenschappelijke kwaliteiten."

Lees ook: Nieuwe voorzitter college van bestuur UvA en HvA pakt het anders aan

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden