Vrouw ziet gezin in ravijn storten

ROME - Een Nederlandse vrouw heeft gistermorgen voor haar ogen haar man en drie kinderen in de afgrond zien verdwijnen tijdens een klimtocht op de Mont Dolent, onderdeel van het Mont-Blanc Massief.

De piramidevormige Mont Dolent is met bijna vierduizend meter één van de hoogste bergtoppen van Europa en ligt op de grens van Italië, Frankrijk en Zwitserland. Het ongeluk vond plaats aan Italiaanse kant.

De vrouw, Ada de Jong (50), werd in een shocktoestand opgenomen in het ziekenhuis van het Italiaanse Aosta, maar heeft 's middags wel de lichamen kunnen identificeren in het mortuarium van de plaats Courmayeur. Ze heeft zelf contact opgenomen met de ANWB en is gisteravond via Génève terug naar Nederland gereisd.

De lichamen werden via een moeilijke operatie geborgen door een Italiaanse militaire helikopter van de Guardia di Finanza. Het gaat om vader Pieter Hendrik Germs (56), zijn twee dochters Els en Karin (22 en 16) en zoon Mark (20).

Het gezin, afkomstig uit Almere, had een passie voor bergbeklimmen, was lid van de Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV), en gold als ervaren. Volgens de Italiaanse bergers was hun uitrusting in orde, maar droegen ze geen helm. Vader Pieter Hendrik was huisarts in Almere.

Het gezin was 's ochtends vroeg vertrokken uit een berghut op 2600 meter hoogte. Moeder Ada zou op een lager niveau, op een gletsjer zijn gestopt, waarna de vader en zijn drie kinderen zijn doorgegaan met de beklimming die bij klimmers niet als extreem zwaar te boek staat.

Na de top te hebben bereikt en de daling te hebben ingezet, zou na ongeveer tweehonderd meter één van hen zijn uitgegleden en de andere drie hebben meegesleurd. De vier waren met touwen aan elkaar verbonden. Dit systeem helpt minder ervaren klimmers, maar kan, zoals gisteren, fataal zijn voor de hele groep. Een Franse wandelaar heeft het ongeluk op afstand zien gebeuren en alarm geslagen.

"Het is het gebruikelijke patroon," zegt luitenant Viglione Delfino die de bergingsoperatie leidde en inmiddels gewend is aan ongelukken in het gebied. Enkele weken geleden kwam een Poolse alpinist om en vorige week, bijna op hetzelfde punt, stortten drie Fransen van deze bergwand omlaag. Zij overleefden de val, zij het met het groot letsel. Ook de Franse alpinisten waren met een touw met elkaar verbonden.

Delfino wil niet zeggen of de vier Nederlanders grote risico's hebben genomen, maar vermoedt dat niet allen over genoeg ervaring beschikten en daarom het koord hebben gebruikt. "De berg vergt ervaring en kennis, maar geldt niet als de allermoeilijkste om te bedwingen.''
De weersomstandigheden waren volgens Delfino goed. "Er gaan op zo'n dag als vandaag meerdere mensen naar de top.''

De vier Nederlanders hebben een val gemaakt van enkele honderden meters en werden dood aangetroffen door het reddingspersoneel, dat twintig minuten na het ongeluk arriveerde. De bergingsoperatie was erg moeilijk vanwege de nabijheid van een steile helling met brokken ijs die konden loslaten, aldus Delfino.

De vier gezinsleden droegen geen helmen, zegt voorzitter Frits Vrijlandt van de Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV). De vader en drie kinderen waren allen lid van de NKBV. Volgens Vrijlandt dragen klimmers of wandelaars in de bergen helmen tegen steenslag. "Op dit soort terrein is dat niet nodig."

In dit geval zou het volgens Vrijlandt ook niet hebben uitgemaakt als de familieleden wel helmen hadden gedragen. Bij een val van een paar honderd meter bieden helmen geen bescherming.

Foto EPA Beeld
Foto EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden