Vrouw werkt iets meer, nog weinig

Meer Nederlandse vrouwen werken en ze werken meer uren. De gemiddelde arbeidsduur nam tussen 2015 en 2017 toe van 27 naar 28 uur in de week, maar Nederlandse vrouwen blijven kampioen deeltijdwerken: bijna driekwart, tegen 31 procent gemiddeld in de EU.

Dat blijkt uit de tiende, tweejaarlijkse, emancipatiemonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Moederschap

De economische zelfstandigheid van vrouwen groeide van 58 naar ruim 60 procent, maar de onderlinge verschillen blijven groot. Vrouwen met een laag onderwijsniveau en vrouwen met een niet-westerse achtergrond werken minder vaak en zijn minder vaak economisch zelfstandig. De verschillen zijn de afgelopen tien jaar niet kleiner geworden.

Vergeleken met tien jaar geleden hebben meer vrouwen een ‘grote deeltijdbaan’ van 25 tot 35 uur: 25 procent tegen 20 procent in 2007. Meer vrouwen werken na de geboorte van hun eerste kind hetzelfde aantal uren als ervoor, maar nog altijd 40 procent van alle vrouwen stopt of mindert met werken nadat zij moeder zijn geworden. Vaders blijven gemiddeld wel veertig uur per week werken.

Hoger opgeleid

Ook in de zorg voor kinderen zijn de verhoudingen nog altijd scheef: mannen nemen een derde van de uren voor hun rekening, vrouwen twee derde. Het aandeel van mannen in betaald werk is anderhalf keer zo groot als dat van vrouwen.

Goed nieuws van het emancipatiefront is er ook: vrouwen zijn voor het eerst hoger opgeleid dan mannen en het verschil in uurloon is kleiner geworden. Ook zijn meer vrouwen toegetreden tot de top van bedrijfsleven, wetenschap en overheid, maar hun aandeel is nog wel klein.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden