Vrouw wegens meineed in cel

AMSTERDAM - Justitie heeft een vermoed slachtoffer van de bende vrouwenhandelaars van de broers Hasan en Saban B. enige dagen in de cel opgesloten, omdat zij ontkent door een lid van de groepering met een honkbalknuppel te zijn geslagen.

Een 28-jarige vrouw die door de groepering tot prostitutie zou zijn gedwongen op de Amsterdamse Wallen, werd maandag als getuige verhoord bij de rechter-commissaris. In een afgeluisterd telefoongesprek had haar pooier Ufuk T. tegen Saban B. gezegd dat hij zijn honkbalknuppel op haar hoofd had stukgeslagen.

De politie had haar kort na dat telefoongesprek in haar peeskamer bezocht, maar geen zichtbare verwondingen vastgesteld. De vrouw ontkent te zijn mishandeld of tot prostitutie te zijn gedwongen, en had die ontkenning bij de recherche verscheidene malen herhaald.

Zij ontkende dat maandag bij de rechter-commissaris opnieuw, onder ede, waarna de officier van justitie haar in de boeien liet slaan vanwege het plegen van meineed. Pas gisteren kwam ze in de loop van de dag weer vrij, na een reeks verhoren.

Haar advocaat Jillis Roelse vindt het ' schandelijk' dat het vermeende slachtoffer van vrouwenhandel op deze wijze ' onder druk is gezet' toch maar een belastende verklaring af te leggen tegen Ufuk T.

"Nadat mijn cliënte was vastgezet, bleek uit de vragen van de recherche dat het de justitie niet zozeer om meineed ging, maar om een verklaring over die vermeende geweldpleging tegen haar, " zegt Roelse. "Ze werd geconfronteerd met die telefoongesprekken over die honkbalknuppel die op haar zou zijn stukgeslagen, maar toen zij verklaarde dat zoiets niet was gebeurd, moest ze het hok weer in. "

Kennelijk zoekt justitie nog naarstig naar bewijzen van de gewelddadige vrouwenhandel van de ' Groep B.', die jarenlang minstens negentig vrouwen in haar greep zou hebben gehad op de Amsterdamse Wallen en in de rosse buurten van Utrecht en Alkmaar.

Roelse overweegt een klacht in te dienen bij de hoofdofficier van justitie van het landelijk parket. (PAUL VUGTS)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden